Catalunya rep 30 milions per finançar tres projectes sobre IA, robòtica assistencial i emprenedoria digital femenina

Són iniciatives del programa Retech i s'han d'executar entre 2024 i 2025  

Màquina de la Fundació Althaia que mesura la pressió dels pacients

Màquina de la Fundació Althaia que mesura la pressió dels pacients / Althaia

ACN

Els projectes Xarxa de hubs d'IA, el de robòtica assistencial Salut Digital intel·ligent i per reduir la bretxa de gènere de Tecnologia i les Comunicacions (TIC) TechFabLab han rebut 29,3 milions d'euros dels fons europeus Next Generation, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball. Formen part del programa Retech, que busca articular iniciatives autonòmiques orientades a la transformació i especialització digital en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència (PRTR). El període per executar-los va des de l'1 de gener d'enguany fins al 31 de desembre de 2025.

El projecte Xarxa de hubs d'IA, que compta amb la participació del País Valencià i les Illes Balears, ha rebut 16,6 milions d'euros i persegueix ser referent a escala europea en aquest camp mitjançant formacions i programes per desenvolupar i donar visibilitat als productes, serveis i eines d'aquesta tecnologia. Així mateix, busca atraure el sector privat i potenciar la col·laboració públicoprivada.

Tech FabLab, amb nou milions d'euros, vol més dones en l'àmbit TIC i "en posicions tècniques i directives". Per aconseguir-ho, hi ha previstes actuacions per promoure l'accés i el desenvolupament de les dones, tot donant visibilitat al talent femení i fomentant el lideratge i l’emprenedoria digital femenina. És un projecte conjunt integrat també per Navarra, Cantàbria, Aragó, País Valencià i La Rioja -lidera la iniciativa-.

Salut Digital Intel·ligent té per objectiu accelerar el procés de transformació digital en l'àmbit de la robòtica assistencial i la sensorització amb la finalitat de conformar un espai de dades que permetin dissenyar millors productes i serveis per a les empreses del sector de la salut. Aquesta proposta ha rebut 3,7 milions d'euros i compta amb la participació del País Valencià i Múrcia.