La inflació a Catalunya tanca l'any repuntant fins al 3,2% i els aliments encara són un 6,9% més cars

L'IPC a l'Estat baixa fins al 3,1% al desembre, una dècima menys respecte del mes anterior

El client d'un supermercat paga la compra

El client d'un supermercat paga la compra / arxiu

ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va tancar l'any repuntant fins al 3,2% a Catalunya en comparació amb l'any anterior, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una variació interanual una dècima superior a la del mes de novembre (3,1%). Els preus dels aliments van continuar moderant-se, però encara es van mantenir elevats durant el desembre i van ser un 6,9% més cars respecte del mateix mes de l'any anterior. Al conjunt de l'Estat, en canvi, la variació interanual de l'IPC al desembre va baixar fins al 3,1%, una dècima per sota de la dada del novembre. Els aliments també van moderar el preu, però van costar un 7,3% més que el desembre del 2022.

La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, va retrocedir fins al 4% a Catalunya, quatre dècimes menys en comparació amb el novembre. Així, aquest indicador ha encadenat baixades durant tot l'últim any i ha tancat en el nivell més baix des del març del 2022. A l'Estat, la inflació subjacent va baixar set dècimes, fins al 3,8%.

Pel que fa a la variació mensual a Catalunya, l'IPC va tancar el 2023 amb un repunt d'una dècima, mentre que a l'Estat es va mantenir estable (0%).

El preu dels aliments es modera, però continua alt

Els aliments van continuar moderant-se de preu durant el desembre, però en comparació amb el mateix mes del 2022 van costar més. Si s'analitza al detall el cistell de consum, l'oli es manté com el producte que més s'ha encarit (+38,4%) durant l'últim any. També destaquen els llegums i les hortalisses fresques (+11,5%), la carn ovina (+11%) i la de porc (+11%), la fruita fresca (+10,4%) i el sucre (+6,7%).

En canvi, la llet va ser més barata (-0,9%). L'INE també ha ressaltat la moderació dels preus dels ous, el formatge, el pa i la carn, que durant l'últim mes van augmentar menys de preu en comparació amb el desembre del 2022.

Respecte del mes de novembre, durant el desembre el que més es va encarir va ser la carn ovina (+4,9%), l'oli (+1,6%) i els ous (+0,7%). D'altra banda, la fruita fresca (-2,2%), els llegums i hortalisses fresques (-1,3%) i la carn de porc (-0,9%) van baixar de preu.

Catalunya tanca el 2023 amb una inflació mitjana del 3,4%

Les dades publicades per l'INE indiquen que Catalunya va tancar el 2023 amb una inflació mitjana del 3,4%, un nivell significativament més baix respecte de l'any anterior, quan va situar-se al voltant del 8%. A escala estatal, la mitjana de l'IPC va situar-se en el 3,5%.

A aquesta baixada hi ha contribuït també el preu de l'energia, que durant l'últim any ha estat més barata en comparació amb els rècords absoluts que va registrar durant el 2022. En concret, durant el desembre l'agregat de l'electricitat, el gas i els combustibles va costar un 18% menys que en l'últim mes de l'any anterior.