El 18% de la demanda laboral que rep el col·legi d'arquitectes tècnics queda per cobrir

Els perfils més sol·licitats son els de cap d’obra, tècnic d’obres i en Director d’Execució d’Obres (DEO).

Façana de la seu del CATEB a Manresa

Façana de la seu del CATEB a Manresa / CATEB

Carles Blaya

Carles Blaya

La delegació Bages-Berguedà-Anoia del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB), amb seu a Manresa, constata que el mercat laboral no aconsegueix cobrir totes les places d’arquitectes tècnics que se sol·liciten. Amb dades del del Servei d’Ocupació de Catalunya fins a l’inici del darrer trimestre del 2023, el col·legi afirma que el 18% de les propostes de feina que es reben no es cobreixen, i en un 12% d’aquestes ofertes laborals només s’hi ha presentat una candidatura. En un estudi recent fet a la professió, i amb més de 3.500 respostes, es mostra com entre els arquitectes tècnics col·legiats hi ha menys atur que entre els arquitectes tècnics no col·legiats, assegura l'entitat.

La figura de l’arquitecte tècnic que el mercat laboral demanda cobreix totes aquelles tasques professionals multidisciplinàries que intervenen en la major part dels processos que conformen la vida d’un edifici, i s'hi inclouen els aspectes tecnològics, els constructius, econòmics i també de gestió. La seva funció professional, recorda el col·legi, "és assegurar els controls necessaris que garanteixin la qualitat, la seguretat, la viabilitat i la sostenibilitat de l’obra sencera. No només per garantir la durabilitat d’un edifici o construcció, sinó també com a aval que garanteix una millor qualitat de vida de les persones".

Les tasques més sol·licitades d’arquitectes tècnics

Els perfils professionals més sol·licitats adreçats als i les arquitectes tècnics pel Servei d’Ocupació de Catalunya al Cateb son els de cap d’obra, en segon lloc el de tècnic d’obres i en tercer lloc el de Director d’Execució d’Obres (DEO).

Les places que mes costa cobrir són la de cap d’obra, les de project/construction manager o les de cap de producció.

La remuneració econòmica mitjana per moltes de les tasques que duen a terme els arquitectes tècnics, explia el col·legi, oscil·la entre entre els 70.000 i els 80.000 euros/any per a caps de grup en la gestió de producció d’obra, i entre 30.000 i 40.000 euros/any per tasques de directors d’execució d’obres i adjunts als DEO, caps d’estudis o project managers.

El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona es va constituir l’any 1940 i en l’actualitat integra un col·lectiu format per prop de 6.500 professionals col·legiats.