L'OCU ens informa dels canvis fiscals per aquest 2024

L'IRPF pateix diversos canvis: estigues atent!

Els canvis fiscals d'aquest 2024

Els canvis fiscals d'aquest 2024 / @rawpixel.com

Cada inici d'any hi solen haver canvis econòmics i fiscals, entre altres. També hi ha algunes normatives que entren en vigor a partir de l'1 de gener i posar-nos al dia, sempre està bé. Així doncs, en aquest article t'assabentaràs dels canvis fiscals que ha fet el Govern per aquest 2024; pren nota!

La llei d'habitatge

Els contractes de lloguer que es facin a partir de l'1 de gener de 2024 tindran una nova normativa que farà que els arrendadors tributin més. A partir d'ara, la reducció aplicable al rendiment net en els lloguers d'habitatge habitual disminueix del 60% al 50%. 

Els contractes anteriors a l'1 de gener continuaran amb la reducció del 60%

L'IRPF en el lloguer

  • En cas que tinguis un habitatge en una zona de mercat residencial tensionat, signis un contracte nou i rebaixis la Renda més d'un 5% respecte a la de l'any passat, tindràs una reducció de l'IRPF d'un 90%.
L'IRPF en el lloguer

L'IRPF en el lloguer / @rawpixel.com

  • Si tens un habitatge de lloguer en una zona de mercat residencial tensionat, és la primera vegada que el llogues i l'inquilí té una edat d'entre 18 i 35 anys, tindràs una reducció del 70% en l'IRPF
  • Si dos anys abans de celebrar el contracte de lloguer, vas fer obres de rehabilitació a l'habitatge, la teva reducció serà del 60%

Declarar l'IRPF a la Renda

El 3 d'abril de 2024 començarà la campanya de la Renda de 2023 i finalitzarà l'1 de juliol. Tot i això, les declaracions a ingressar en les quals es vulgui domiciliar el pagament, podran presentar-se fins al 26 de juny.

  • Els contribuents que tinguin uns ingressos de feina inferiors a 22.000 euros, no hauran de fer la declaració, sempre que compleixen amb els requisits demanats segons normativa. Fins a l'any passat, els contribuents amb uns ingressos de treball de 14.000 euros estaven obligats a fer la declaració, si aquests ingressos venien de diversos pagadors i sempre que, les quantitats rebudes pels altres pagadors superessin els 1.500 euros. Ara aquest límit és de 15.000 euros.
  • Els treballadors que el passat 2023 van estar donats d'alta dins el Règim Especial d'Autònoms o Règim Especial dels Treballadors del Mar, hauran de declarar obligatòriament. L'any passat això no succeïa si la suma de tots els seus rendiments no superaven els 1.000 euros anuals. 

Madrid i Andalusia

Aquestes dues comunitats autònomes tornen a recuperar l'Impost sobre el Patrimoni, per tal de quedar-se amb els imports que l'administració central recapta a través de l'Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes per mantenir la bonificació.

Aquesta mesura només afecta a les persones que tributin pel nou impost; si tu no l'has de pagar, continuarà sent així

Obres de rehabilitació

Si has fet una obra de rehabilitació per millorar l'eficiència energètica del teu habitatge habitual o arrendat (pel seu ús com a habitatge), tindràs una deducció temporal en la quota íntegra estatal de l'IRPF.

Donatius a entitats

Des del passat 1 de gener, podràs aplicar un 80% de la deducció de la quota de l'IRPF pels donatius a entitats sense ànim de lucre. Aquestes quantitats s'han elevat dels 150 euros als 250 euros. A partir d'aquests 250 euros, la deducció passarà a ser del 35% al 40%. I serà del 45% si en els dos anys anteriors has realitzat una donació a la mateixa entitat de mínim el mateix import.