El nou "pishing" del SEPE: compte amb aquesta estafa

Cada vegada hi ha més ciberdelinqüents especialitzats 

No facis clic a l'enllaç d'aquest email

Compte amb l'email del SEPE

Compte amb l'email del SEPE / rawpixel.com

Ha aparegut una nova estafa online i és que aquest tipus de frau està de moda. Les noves tecnologies són molt positives per a agilitzar tràmits, per exemple, però són molt vulnerables per a les nostres dades personals. El "pishing" és un mètode que serveix per enganyar a l'usuari, aconseguint que comparteixi informació personal i intransferible via email, trucada telefònica o SMS, per exemple. Vols conèixer el nou "pishing" que afecta el SEPE?

Saber identificar aquestes estafes és fonamental per evitar que ens robin les dades o ens buidin el número de compte. Una de les recomanacions que us puc fer és que seguiu la xarxa social "X" de la policia i de les administracions públiques; d'aquesta manera garantiràs una major fiabilitat de la informació. I en cas que hi hagi alguna mena d'estafa, seràs el primer a estar informat. 

Aquests fraus no només afecten persones grans, també afecten joves i adults. A tots ens poden enganyar en algun moment de distracció o vulnerabilitat. Així doncs, estar atents és crucial. T'expliquem el "pishing" del qual el SEPE informa a través de les seves xarxes socials.

El "pishing" del SEPE

Els ciberdelinqüents estan atacant als ciutadans i, com ho fan? Enviant emails a tort i a dret, esperant que algú faci clic en l'enllaç que envien. En aquest enllaç, hi apareix un arxiu que se't descarregarà immediatament al dispositiu. Ara, tindràs el mòbil o ordinador amb el malware Ousaban.

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ens explica ben bé el frau:

  • Envien un email amb un assumpte sobre un procés laboral
  • Hi ha un enllaç al qual has de fer clic. Si fas clic, directament se't descarregarà un arxiu amb un codi maliciós
  • L'email conté el logotip del Ministeri de Treball i Economia Social i, del SEPE 
  • També apareix un logotip o unes paraules que posen "Justícia del Treball"; aquest òrgan no existeix. Això és una prova que això és fals.

Quins altres fraus ens podem trobar

En altres "pishing" poden demanar-nos contrasenyes del banc, fent-se passar per la nostra entitat, a través de trucades, per exemple. Fa poc hi va haver l'alerta per una estafa telefònica molt real. Els delinqüents posen el número de telèfon de la teva entitat quan et truquen. Però, mai, donis cap dada personal per telèfon, encara que et diguin que són del banc. Si ho són, ja les tenen. 

En cas de dubte, acostat directament al teu banc i confirma la trucada. En cas d'estafa, informa la policia i fes una denúncia per evitar que altres usuaris puguin ser enganyats.

Els ciberdelinqüents mai descansen

Els ciberdelinqüents mai descansen / Racool_studio

El problema del "pishing" és que cada vegada ho perfeccionen tot, i és molt difícil reconèixer quan és real o és un frau. Per això, el més recomanable és no clicar sobre cap enllaç, ni donar dades personals. Si tenim dubtes, anem presencialment al nostre banc, administració, etcètera. A més, fixar-se de totes les dades i detalls és imprescindible. Una petita errada farà que l'alarma se'ns encengui i no caiguem en la trampa.

Si has caigut en el parany dels ciberdelinqüents, l'INCIBE recomana contactar amb ells per tal d'explicar el frau. A més, pots trucar a la Línia d'Ajuda en Ciberseguretat, 987 877 189.