La Viquipèdia en català llança una nova línia de vídeos pedagògics per estudiar per a la 'sele'

Viquipedistes i actors de doblatge catalans han creat sis nous vídeos dels filòsofs més importants del programa de Selectivitat

Captura de la pàgina a la Viqupèdia de Friedrich Wilhelm Nietzsche que inclou el vídeo pedagògic

Captura de la pàgina a la Viqupèdia de Friedrich Wilhelm Nietzsche que inclou el vídeo pedagògic / Arxiu

Redacció

Amb motiu de les Proves d’Accés a la Universitat del 2023, la Viquipèdia en català incorpora des d'aquest dimecres els primers exemples d’una nova fornada de vídeos lliures destinats a l’entorn educatiu i transmèdia. Es tracta dels de Friedrich Nietzsche i Simone de Beauvoir, doblats professionalment al català per Marc Gómez Domènech i Ricard Soler i Roger —aquest darrer també viquipedista. Són només dos dels sis talls audiovisuals de gran qualitat, bagatge educatiu i llicència lliure que complementaran al llarg dels propers dies les biografies més rellevants que formen part del currículum de Batxillerat. Els seguiran Immanuel Kant, René Descartes, Hannah Arendt i Plató, amb les veus professionals d’Alfons Pérez Daràs i de Marina Schiaffino Domènech.

Aquests vídeos s'han realitzat amb la col·laboració de diversos viquipedistes que, a banda de la seva tasca d’edició, aquest cop han acceptat l'oferiment de l'Associació de Viquipedistes Bascs (en èuscar, EWKE), que fa un any va llançar el projecte pioner Ikusgela. Aquesta iniciativa, originada per l'EWKE i el Govern Basc, té l'objectiu de dissenyar vídeos curts sobre cultura, economia, ecologia i d'altra índole caracteritzats per contingut de gran vàlua pedagògica, curiositats i que siguin aptes no només per al lector generalista de la Viquipèdia, sinó també per a les xarxes socials. En una societat cada cop més orientada cap al consum audiovisual, el contingut en format vídeo —i amb llicència accessible de caràcter universal— disponible a les Viquipèdies en llengües no hegemòniques com l'èuscar i el català és encara molt reduït.

La bona sintonia entre les comunitats viquipedistes catalanòfona i bascòfona, així com de la cooperativa basca HiruDamatxo i de la plataforma WikiCred (amb seu al Canadà, centrada a enfortir i consolidar la credibilitat de projectes endegats per usuaris del món Wikimedia), ha permès aconseguir subtitular i doblar mitjançant el voluntariat aquest conjunt de vídeos al català.

Més enllà de la gran qualitat del doblatge, els continguts també rauen en una selecció molt detallada del contingut present als articles de la Viquipèdia i de sengles fonts bibliogràfiques. Han estat dissenyats per docents de filosofia de la Universitat del País Basc i supervisats per l'associació de professorat de filosofia Agora, que ha aportat la seva visió sobre el que és rellevant per a estudiants de secundària i de batxillerat.