Alerta meteorològica: arriba una onada de fred intens de forma brusca

Diversos models de predicció vaticinen precipitacions, que podrien ser de neu, a partir de dilluns

Imatge d'Arxiu

Imatge d'Arxiu / DDG / Roger Segura

DDG

A mesura que passen les hores, sembla cada vegada més clar que la setmana que ve tindrem un canvi de temps important.

Fa uns dies ja van donar el senyal d’alarma alguns meteoròlegs, que van esgrimir els mapes dels models predictius a mitjà termini per advertir de l’arribada d’una massa d’aire d’origen àrtic que faria que les temperatures es desplomessin fins a registres baixíssims, fins i tot menors als de l’anterior episodi de fred.

Ara és el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) el que ha llançat el seu pronòstic, sempre més ajustat i prudent. El Meteocat parla clarament de «canvi de temps».

Primer, aclarim el que sembla segur que passarà. La coincidència cada vegada és més gran que les temperatures cauran «bruscament» a partir de dilluns i se situaran molt per sota del que és normal en aquesta època de l’any. No sembla arriscat preveure temperatures inferiors a -10º en zones d’alta muntanya.

Pot nevar?

Una altra cosa bastant probable és la precipitació. Els pronòstics apunten que, també a partir de dilluns, podria ploure a nombroses comarques.

On encara no hi ha coincidència és en les característiques de precipitació. Hi ha encara moltes incògnites sobre si podria ser en forma de neu. Les probabilitats que sigui així en cotes inferiors als 500 metres és encara molt baixa, però existeix. Caldrà estar atents a les actualitzacions de les prediccions.

Aquest nou episodi de baixes temperatures (ja veurem si acaba sent una onada de fred) arriba després d’una primera setmana de febrer especialment suau. L’anticicló que s’ha estancat sobre els nostres caps està provocant una monòtona successió de dies assolellats i amb boira en zones profundes i un progressiu increment de les temperatures màximes. Una altra de les característiques d’aquestes jornades típicament anticiclòniques és el contrast tèrmic: molt fred durant les nits i matinades i temperatures suaus en el tram central de la jornada.

Alguns models de predicció a mitjà termini apunten que el pitjor del descens de temperatures es produirà entre dimarts i dimecres, amb risc de nevades a cotes molt baixes.

Aquests models vaticinen fins i tot temperatures d’uns -14º als cims pirinencs, com en els pitjors dies de l’onada de fred de gener.

Tots coincideixen que farà fred, però cal precisar la contundència del descens tèrmic. Els meteoròlegs ja comencen a vaticinar una setmana memorable. En alguns models es pronostiquen mínimes de -8 graus a gairebé tot Catalunya.

Un dels més contundents (tot i que forçant la màquina de manera conscient) ha sigut el meteoròleg Francesc Mauri, que ha esgrimit un dels mapes més apocalíptics sobre la imminent arribada de fred per advertir de les alarmes innecessàries: «Mapa amb onada de fred dimecres/dijous pròxims podria ser històrica. Amb aquest panorama, Europa acabarà el gas en un tres i no res. Exemple de tuit incendiari amb mapa que existeix però que cal comparar amb altres mapes que no donen res d’això. ¡Anirem informant!», manifesta Mauri.

Hores després, el mateix Mauri va insistir que no tots els mapes coincideixen, i va expressar la seva preocupació «pels -10º a -20º que viurà Ucraïna».