La pluja provoca llargues retencions a la C-16, a Puig-reig, per un gran bassal

Es manté l’alerta al Solsonès, l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya

Un bassal a la C-16 causa aturades entre Puig-reig i Navàs

Àlex Van der Laan

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Jornada difícil pel que fa al trànsit aquest dilluns a la carretera C-16 per l’operació tornada de la segona Pasqua i per les fortes tempestes que han afectat la regió central i la zona de Ponent. De fet, la pluja que ha caigut a la carretera, al seu pas pel terme municipal de Puig-reig, ha generat un gran bassal que va provocar llargues retencions a la carretera en sentit sud. 

El Servei Meteorològic de Catalunya ja havia alertat d’un nou episodi de tempestes a partir del migdia a les comarques de la Catalunya central, però no ha estat fins al voltant de les 6 de la tarda quan s'han començat a veure les primeres afectacions. La més destacada, però, ha estat a la carretera C-16, on la pluja ha generat un gran bassal que ha arribat a ocupar tots els carrils de la via, en ambdós sentits. Això, sumat a la poca visibilitat a causa de l’intens ruixat, ha fet que hi hagués retencions i trànsit lent en el tram entre Puig-reig i Navàs. El Servei Català de Trànsit, de fet, ha tallat un carril en sentit sud a causa del bassal, tot i que finalment s'ha pogut circular en la resta. La situació ha estat més complicada, ja que ha coincidit amb l’operació tornada de la segona Pasqua i la C-16 sol ser una de les carreteres més freqüentades.

Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc del bassal i han donat ajudar a sortir alguns cotxes que s’havien quedat encallats amb l’aigua, però sense persones ferides ni atrapades, segons ha apuntat el cos de seguretat a Regió7.

Les incidències més destacades

Fins a 2/4 de 9 de la tarda, els Bombers havien rebut gairebé una quinzena d’avisos relacionats amb la tempesta a les comarques de l’àmbit de cobertura d’aquest diari. A l’Alt Urgell han rebut 4 avisos per incidències vàries com un sanejament de façana a la Seu d’Urgell, dos despreniments en carreteres i un accident a la c-14, a Oliana. 

Al Solsonès també hi ha hagut avisos per petits despreniments en camins i carreteres com per exemple la C-26 i algun per acumulació d’aigua en habitatges.

En el cas del Bages els avisos dels Bombers han estat marcats per incendis, possiblement causats pels llamps que van precedir la caiguda dels ruixats. A Sallent, per exemple, han cremat uns 300 metres quadrats de vegetació que van ser extingits per les ADF de la zona. A Santpedor, a prop de l’escola Jeroni Moragas, 2 dotacions dels Bombers han apagat un foc de canyes i a Balsareny també han cremat uns 10 metres quadrats a causa d’un llamp. A part, també s'ha dut a terme alguna actuació de desembossament d’embornals de carrer.

L’avís del Servei Meteorològic de Catalunya assegurava que les tempestes afectarien totes les comarques de cobertura d’aquest diari, amb l’excepció de la Cerdanya, i que els xàfecs podien anar acompanyats de calamarsa. A mesura que ha avançat la tarda, les tempestes han perdut intensitat a la regió central i s'han centrat amb l’àrea de Ponent, sobretot als municipis de Mollerussa i Alguaire, que han registrat els nivells d’aigua més alts de la jornada.

On ha plogut més?

A la regió central el municipi que ha acumulat més litres d’aigua per metre quadrat fins les 9 de la nit ha estat Sant Mateu de Bages. L’estació meteorològica situada a Salo ha registrat 50 litres durant només una hora. També ha plogut amb intensitat a Lladurs (30,2 l/m2), Cercs (18,1), Cardona (15,5), la Quar (14,1) o Sallent (13,8).  

Aquest dimarts les precipitacions tornaran a afectar les comarques del Solsonès, el Berguedà i l'Alt Urgell a partir de les dotze del migdia.