El temporal deixa ratxes de vent de 101 km/h a la Cerdanya i més 100 l/m2 d'aigua al Solsonès

Els Bombers actuen en 7 ocasions pels efectes del temporal, la majoria per arbres trencats

El front s'acomiada aquest divendres de Catalunya, que viurà les últimes hores d'inestabilitat abans de donar pas a un cap de setmana amb temperatures força fredes

Una dona passeja pel carrer enmig d'un episodi de pluja intensa

Una dona passeja pel carrer enmig d'un episodi de pluja intensa / Arxiu/ANTONIO AMORÓS

Andrea Izquierdo

Andrea Izquierdo

Pluja i vent. Aquests han estat els dos elements que han provocat que el temporal que ha registrat el país aquest dijous hagi estat intens, sobretot al Pirineu i al Prepirineu. El punt de les comarques de cobertura d'aquest diari on el vent ha bufat amb més força ha estat a la Tosa d'Alp, on s'han arribat a registrar ratxes de 101,5 km/h, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), mentre que l'indret on ha plogut amb més força és al Port del Comte, on l'acumulada de les últimes 24 h s'enfila fins als 104,2 l/m2.

El temporal, que va posar aquest dijous en alerta Catalunya per vent i pluja intensos, va fer-se notar sobretot al Pirineu i al Prepirineu. Segons els registres de les estacions automàtiques del Meteocat, les ràfegues de vent més fortes van arribar a assolir els 101,5 km/h a la Tosa d'Alp, la màxima de la jornada a casa nostra. Per darrere, les zones on la ventada va arribar amb més intensitat són el Port del Comte (86,4 km/h); el Santuari de Queralt (85 km/h), Malniu (68 km/h) i Prat d'Aguiló (63,7).

Respecte a la pluja, els valors més alts es van registrar a les capçaleres dels rius Llobregat i Cardener, indrets on és imprescindible la pluja enmig del context de sequera. El punt de la regió central on més ha plogut entre dijous a la tarda i divendres al matí és el Port del Comte, on la xifra de precipitació acumulada arriba als 104 l/m2. És l'indret on s'ha registrat el segon valor més elevat de tota Catalunya, essent només superat per Espot, al Pallar Sobirà, on s'ha arribat als 145,4 l/m2.

La resta de punts de casa nostra on les pluges han estat més notòries són: Prat d'Aguiló (69,9 l/m2); Alinyà (59,2 l/m2); Gisclareny (57 l/m2); Guixers (43,5 l/m2); Castellar de n'Hug (40,4 l/m2); Guardiola de Berguedà (40 l/m2) i Malniu (37,6 l/m2).

Incidents pel temporal

El mal temps ha fet activar els Bombers en 7 ocasions durant la nit, la gran majoria, per arbres caiguts. Gran part dels avisos s'han registrat al Berguedà, on en destaca un despreniment de roques al carrer Cap de la Costa de Cercs. Van caure pedres de dimensions considerables d'una muntanya, provocant que els Bombers haguessin d'avisar l'Ajuntament per tal que un geòleg revisi l'estat de la zona afectada. L'incident va produir-se prop d'una casa i el perill d'una repetició va obligar els serveis d'emergència a demanar als veïns que passessin la nit a la part més allunyada de la paret afectada per si es produïa una segona caiguda. Finalment, no hi ha hagut un nou despreniment.

Paral·lelament, els Bombers han detallat que s'han activat per un transformador que espurnejava a la Nou de Berguedà i un cable que fumejava a Piera. La resta d'avisos, a Manresa, Rajadell i Santa Maria de Merlès, han estat per arbres caiguts. D'aquests, el servei més destacat ha estat al carrer Viladordis de la capital del Bages, on un arbre s'ha trencat i ha colpejat un vehicle que circulava per la carretera, que ha quedat lleument afectat.

Últimes hores d'inestabilitat

El front que entre ahir al vespre i aquesta matinada ha creuat Catalunya i ha deixat importants xàfecs al Pirineu i al Prepirineu ha d'anar marxant ràpidament durant les primeres hores del matí, tot i que encara pot deixar algun ruixat i ràfegues de vent. Aquestes poden ser de fins a 20 metres per segon al litoral i la Catalunya central fins cap a les 12 del migdia.

De cara a dissabte i diumenge ens esperen jornades més tranquil·les, però amb temperatures força fredes.