Laporta sobre el cas Negreira, en 10 frases: de l'«exercici de cinisme del Madrid» al «no hem fet res per tenir avantatge»

El president del Barça ha comparegut per donar explicacions sobre els pagaments realitzats pel club durant disset anys a qui va ser el vicepresident del Col·legi Territorial d'Àrbitres

Laporta, durant la roda de premsa d'aquest dilluns

Laporta, durant la roda de premsa d'aquest dilluns / REUTERS/ALBERT GEA

Redacció / Agències

Joan Laporta, president del FC Barcelona, ha assegura que l'entitat blaugrana "no ha realitzat mai cap actuació que tingués com a finalitat o intenció alterar la competició per obtenir un avantatge esportiu". Ho ha dit durant una multitudinària compareixença davant dels mitjans de comunicació per abordar el denominat 'Cas Negreira', sobre els pagaments realitzats pel club durant disset anys al llavors vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA).

"L'escrit de la Fiscalia no ha pogut demostrar que els pagaments hagin pogut influir en l'elecció dels àrbitres o en algun resultat esportiu. No ho han pogut demostrar perquè no era possible", ha denunciat Laporta.

El president del Barça considera que l'objecte precís de la polèmica és "l'assessorament tècnic arbitral" i "rebre una assessorament tècnic i arbitral d'aquestes persones no constitueix gens il·lícit i ni de bon tros un delicte penal".

"Els clubs en general ja ho tenen internalitzat. Tenim una persona que ens fa aquest assessorament. Ho vam fer amb claredat i transparència. Aquest assessorament està reflectit amb factures, via transferència, que han passat les revisions fiscals pertinents. Del 2003 i 2010 no hi ha hagut cap ocultació. Estaven reflectits en la comptabilitat del club i de forma clara i transparent”, ha insistit.

President of FC Barcelona Joan Laporta holds a press conference over 'Negreira' case

El president del FC Barcelona, Joan Laporta / Reuters/Alejandro Garcia

El discurs, en 10 frases

  1. "No tenen res perquè el Barça no ha comès res. El cas Negreira no és un cas de corrupció esportiva. És una campanya", ha indicat en al·lusió a Javier Tebas, president de LaLiga, estenent la mà a Aleksander Ceferin, president de la UEFA davant del temor que el Barça pugui quedar sancionat un any fora de les competicions europees.
  2. "El barcelonisme està patint una gegantina campanya de desprestigi institucional per unes informacions i insinuacions difamatòries que no tenen res a veure amb la realitat. La UEFA no s'apunta a aquest linxament públic sense judici. Estem en contacte amb la UEFA, els ho hem explicat perquè s'estan validant hipòtesis que no són certes".
  3. "El Barça no ha realitzat mai cap actuació que tingui com a finalitat o com a intenció alterar la competició per obtenir un avantatge a favor. El Barça no l'ha realitzat mai, mai, mai… ni els altres presidents han fet cap tipus d'actuació amb la finalitat d'aconseguir un avantatge esportiu. Evidentment no s'ha comprat als àrbitres. No tinc cap motiu per pensar a priori, que no ha estat així. Aquests diners que es van pagar van ser per uns serveis. Una altra cosa és el que preguntava el seu company del senyor Contreras i de les seves empreses. Però el Barça seria llavors una víctima i perjudicat”.
  4. "S'ha fet un assessorament tècnic amb unes persones que tenien una trajectòria al món del futbol i al món de l'estament arbitral. Però aquest assessorament arbitral i tècnic no constitueix en si mateix gens il·lícit i molt menys il·lícit penal. Era un treball ingent i de qualitat Els informes es destrueixen al cap d'uns cinc anys, caduquen, n'hi ha algun més de partits del 2013. L'auditoria de KPMG que surt avui demostra que els serveis van existir el 2010 perquè es van incrementar els partits a seguir".
  5. "Tot ha quedat reflectit a la comptabilitat del club, de forma clara i transparent. Una altra cosa és que persones físiques o altres entitats alienes al club hagin volgut treure'n profit. Però llavors el Barça és una víctima d'això. Ens han condemnat sense haver-nos jutjat. Ha existit un linxament públic sense judici. No és de rebut. Deixems treballar a la justícia. Hi ha persones que de manera inexplicable i intolerable han demostrat una gran irresponsabilitat. En aquest judici salomònic es veu clarament que volen que la criatura neixi morta".
  6. "El fill d'Enríquez Negreira està capacitat, va treballar per a la Federació, València, Girona, Fenerbahçe... Això de qui està darrere de la campanya potser es desgrana al judici".
  7. "No hem de seguir els que volen perjudicar i controlar el club fins a apropiar-se'n. Són els instigadors d'aquesta polèmica per reduir un cas d'inexistència de compra d'àrbitres o influència d'àrbitres en un cas que perjudiqui la reputació del Barça i, de passada, destruir un dels elements identitaris més potents de Catalunya com és el Barça. Afortunadament, ja he dit que algunes esferes de poder, no totes, no suporten que el Barça expressi el seu catalanisme. Alguns han vist una oportunitat de carregar-se un dels òrgans més representatius de Catalunya”.
  8. "Hi ha un club que se sent perjudicat esportivament i és el Madrid. Un club que ha estat afavorit històricament i actualment pels motius que siguin. Val la pena recordar que durant set dècades la majoria dels presidents del còmit d'àrbitres han estat formats de forma ininterrompuda per exsocis del Madrid, exjugadors del Madrid, exdirectius... O tot a la vegada. Que aquest club és personi i digui que se senti perjudicat és un exercici de cinisme sense precedents".
  9. "Ningú va ficar la mà a la caixa. No tinc cap motiu per desconfiar dels mandats que m'han precedit. I en el meu mandat no s'ha ficat la mà a la caixa. Ho vull dir amb tota rotunditat. I claredat. És l'atac més ferotge en contra del nostre club. Demano més que mai que els barcelonistes estiguem units en defensa del nostre club i del nostre model de propietat perquè no ens desestabilitzin".
  10. "La quantitat pagada cal contextualitzar-la en 18 anys per uns informes importants i necessaris, encarregats a unes persones amb experiència en aquests temes. Hi ha 629 informes i 43 CD en només quatre anys. El treball ha estat ingent. Sobre el prestador principal dels serveis era el fill d'Enríquez Negreira, això és important, i el vicepresident del CTA no tenia capacitat per designar àrbitres i alterar resultats esportius, això ho diu l'article 20 del reglament de la Federació, és una hipòtesi falsa. I això ho han dit altres àrbitres. Pagar als Negreira no era incompatible amb l'ètica esportiva".