Marc Ollé i Lluís Ruiz, dues bales de casa nostra en l'europeu d'ultra

L'igualadí i el cabrianès representen la selecció espanyola masculina aquest dissabte ben d'hora en el campionat continental de curses de muntanya que es fa a Montenegro

L'equip de la federació espanyola, amb Ollé (amb ulleres, el quart per la dreta) i Ruiz (just a darrere)

L'equip de la federació espanyola, amb Ollé (amb ulleres, el quart per la dreta) i Ruiz (just a darrere) / FEDME

Jordi Agut

Jordi Agut

Es van guanyar la seva plaça fa unes setmanes, en l'estatal de federacions autonòmiques, i aquest dissabte és el moment de recollir-ne els fruits. L'igualadí Marc Ollé, que va guanyar aquella cursa, la Trencacims de Paüls, i el cabrianès Lluís Ruiz, tercer aleshores, han de participar aquest dissabte en el Campionat Europa de curses de muntanya, en la modalitat d'ultra, que es disputa a la localitat montenegrina de Gusinje, prop de la frontera amb Albània i Kosovo.

Tots dos van ser seleccionats en l'apartat masculí, al costat de la castellano-manxega Gemma Arenas, de la basca Sandra Sevillano i de l'andalusa Itziar Oteiza. Els quatre millors resultats de tots cinc també puntuaran per a la classificació per equips.

La cursa d'aquest dissabte té 50 quilòmetres i 4.400 metres de desnivell positiu. Representa l'estrena dels dos corredors de les nostres comarques amb la camiseta de l'equip estatal i volen treure partit a aquesta internacionalitat amb un bon resultat.

Perfil favorable

Ollé, que va superar el castellà Miguel Heras a Paüls en un gran duel, lidera ara mateix la Copa d'Espanya de curses de muntanya i espera certificar el seu títol final el proper octubre a Ceuta. Hores abans de la prova, ja des de Montenegro, reconeix a Regió7 que la cursa "té molt desnivell pels quilòmetres que són. Aquest perfil em pot anar bastant bé. Arribo en bones condicions tot i que sé que hi ha gent amb molta categoria. Tampoc no sabem si el terreny és tècnic, la qual cosa m'afavoriria, o no. La idea és gaudir de l'experiència i d'unes muntanyes que es perceben molt grans".

Explica que "amb el Lluís no tenim ordres d'equip, al contrari. Cadascú ha de fer la seva cursa. Me l'estimo molt i espero que ens vagi molt bé a tots dos i si ens podem ajudar, millor. Per a l'equip només compten les quatre primers que puguin entrar i l'ordre és que posem tres i un o dos i dues tan amunt com sigui possible".

En les setmanes anteriors "he preparat la cursa d'una manera normal, com les altres. He fet un cicle de càrrega per afrontar-la i ja està"

Sortir i gaudir-ne

Pel que fa a Ruiz, es troba en una línia ascendent. La convocatòria per criteri tècnic va ser un premi i ell ha respost en les setmanes posteriors amb actuacions com la quarta posició de fa uns dies a la Lavaredo Ultra Trail, a Itàlia.

Admet que "d'aspiració no en tinc cap, només sortir, córrer, donar-ho tot i gaudir d'una experiència nova. Hi arribo bé. M'he recuperat bé de l'esforç de Lavaredo de fa tres setmanes. Sí que és un terreny i un tipus de cursa diferent i, tot i que no he tingut gaire temps per preparar-ho, acumulo quilòmetres a les cames".

Respecte de l'experiència de competir en un campionat internacional oficial com és aquest, "que et seleccionin és senyal que estàs fent les coses bé i que vas millorant de mica en mica. Fa il·lusió i és guai perquè demostra que estic anant a davant".

Pel que fa a possibles favorits, totes les fletxes apunten a l'italià Cristian Minoggio, vigent campió, com a corredor a tenir en compte. El txec Tomas Farnik o el també transalpí Mattia Tanara seran d'altres especialistes a vigilar de prop.

Primeres medalles estatals

La cursa d'aquest dissabte és l'ultra, però no és l'única que es disputa al parc nacional de Prokletije, que és la seu d'aquests onzens europeus. Aquest divendres ja han començat les proves amb la cursa vertical, anomenada sky, que ha vist les primeres medalles per a la delegació espanyola.

D'aquesta manera, la navarresa Naiara Irigoyen ha aconseguit la medalla d'or, davant de les italianes Corinna Ghirardi i Camilla Magliano. En nois, la FEDME també ha recollit un bronze, en aquest cas de part del corredor de La Rioja Alain Santamaría. Només ha estat superat pels francesos Louison Coiffet (or) i Louis Dumas (plata).