Pau Gasol culmina amb el Saló de la Fama una carrera de llegenda

Pau Gasol, durant el seu dicurs d'agraïment per entrar al Hall of Fame

Pau Gasol, durant el seu dicurs d'agraïment per entrar al Hall of Fame / CJ GUNTHER/EFE

David Vilafranca

A Pau Gasol ja no li quedaven molts cims per conquerir en una carrera de llegenda en el món del bàsquet, però aquest dissabte va coronar un nou i impressionant cim amb la seva entrada en el Saló de la Fama, una fita que cap jugador espanyol havia aconseguit fins ara.

L'heroi de Sant Boi es va unir als entrenadors Pedro Ferrándiz i Antonio Díaz-Miguel com els únics espanyols que tenen el seu nom inscrit en The Naismith Basketball Hall of Fame.

Fins a la meca de la cistella, la ciutat de Springfield (Massachusetts, els EUA) on James Naismith va crear aquest esport en 1891 com a poc més que un passatemps per als joves durant l'hivern, va acudir un Gasol que va rebre el tribut de la comunitat global del bàsquet, rendida als seus assoliments dins però també fora de la pista.

Acompanyat de la familia

"Això és un testament del suport, la guia i la inspiració que molts m'han donat durant el meu viatge en el bàsquet", va dir el català en el seu discurs en el Symphony Hall de Springfield.

Acompanyat per la seva família al complet (inclòs el seu germà Marc), vestint un vestit fosc i visiblement emocionat, Gasol va ser presentat en el Saló de la Fama per un mite com Toni Kukoc.

El seu altre presentador anava a ser Kareem Abdul-Jabbar, però el llegendari jugador de Los Angeles Lakers no va poder assistir a la cerimònia per problemes de salut.

Gasol va repassar de manera detallada tots i cadascun dels suports que va rebre al llarg dels anys per a aconseguir la cúspide del bàsquet i poder viure una vetllada somiada com aquesta.

"Molts han contribuït al fet que jo sigui aquí avui, però ningú ho ha fet com la meva família", va indicar en donar les gràcies als seus pares per introduir-li en el món del bàsquet i per recolzar-li des dels seus primers passos portant-li als entrenaments.

També va tenir una anotació molt afectuosa per al seu germà Marc i va ironitzar que són els únics germans que han estat intercanviats en l'NBA (Pau es va anar als Lakers en una operació que va portar a Marc als Memphis Grizzlies).

Així, Pau va ressaltar el seu orgull pels èxits que va compartir amb Marc en la selecció espanyola i també va recordar un dels dies "més especials" en la seva trajectòria en l'NBA: el salt inicial en el All-Star de 2015 en el qual es va mesurar al seu germà en l'emblemàtic Madison Square Garden de Nova York.

Kobe en el record

Doble campió de la NBA amb els Lakers, un traspàs que va canviar la seva "carrera" i la seva "vida", Gasol va deixar el moment més emotiu del seu discurs en parlar del desaparegut Kobe Bryant, amb qui va donar forma a una dupla memorable en la franquícia de porpra i or.

"Aquí vaig poder conèixer a la persona que va elevar el meu joc com ningú cap altre, que em va ensenyar el que es necessita per a guanyar al nivell més alt, que em va mostrar com de dur has de treballar i la mentalitat que has de tenir per a ser el millor", va afirmar.

"No seria aquí sense tu, germà. No hi ha res que desitjaria més que tenir avui amb nosaltres a tu i a Gigi (la seva filla també morta). Et trobo a faltar i t'estimo", va afegir enfront d'un auditori en el públic del qual estava Vanessa Bryant, la vídua de Kobe.

Gasol també es va recordar de la selecció espanyola ("la família"), del seu gran amic Juan Carlos Navarro ("un jugador especial amb un talent especial"), de com el va inspirar veure al "Dream Team" en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i dels pioners jugadors europeus que es van atrevir a travessar l'Atlàntic per a jugar en l'NBA quan allò era una bogeria i una temeritat amb escasses opcions de tenir èxit.

Gasol va esmentar diversos d'aquests aventurers, com Dražen Petrović o Arvydas Sabonis, però va començar aquesta enumeració amb un nom molt especial: el de Fernando Martín, el primer espanyol a trepitjar les pistes de la NBA.

Un 2023 memorable per a Gasol

De 43 anys, Gasol ha viscut un 2023 extraordinari i replet d'emocions, ja que la seva entrada en l'Hall of Fame va succeir només cinc mesos després que els Lakers retirés la seva samarreta amb el dorsal 16.

En una nit esplèndida per al bàsquet europeu, Gasol va ser rebut en el Saló de la Fama al costat de l'alemany Dirk Nowitzki i el francès Tony Parker, tres referents clau de la internacionalització de la NBA i els 'padrins' de l'actual generació d'europeus que estan arrasant en l'elit del bàsquet (Luka Doncic, Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo...).

L'ala-pivot espanyol va ser un d'aquests europeus que va derrocar barreres en l'NBA que abans semblaven infranquejables i, per exemple, va ser el primer jugador no estatunidenc a ser triat novençà de l'any en la millor lliga del planeta.

A més, Gasol va compartir també aquesta nit amb altres homenatjats il·lustres del bàsquet com Dwyane Wade, Becky Hammon o Gregg Popovich.

Sis vegades All-Star de la NBA, la sorprenent trajectòria de Gasol no pot entendre's per complet sense el seu fabulós i apassionant recorregut amb la selecció espanyola, amb la qual va guanyar el Mundial de 2006, els Eurobasket de 2009, 2011 i 2015 i tres medalles olímpiques (plata a Pequín 2008 i Londres 2012 i bronze en Riu 2016).

Ja amb el seu nom en el Saló de la Fama, aquest dia inoblidable per a Gasol va ser així mateix una festa en gran de la NBA amb noms en majúscules del passat i el present de la lliga entre els assistents com Tim Duncan, Ray Allen, Jayson Tatum, Steve Nash, Pat Riley, Allen Iverson o l'argentí Manu Ginóbili.

Marc Gasol acompanya al seu germà Pau en la seva "aclaparadora" entrada al Saló de la Fama

Marc Gasol va acudir aquest dissabte a Springfield (Massachusetts) per a acompanyar al seu germà Pau en la seva entrada al Saló de la Fama del Bàsquet.

"És aclaparador", va dir Marc en declaracions a nBA TV en la prèvia de la cerimònia.

El pivot va assenyalar que és "genial veure a totes aquestes llegendes" en aquest gran esdeveniment i va destacar que Pau forma part d'"una promoció increïble" del Saló de la Fama, ja que al costat de Gasol també apareixen altres estrelles d'aquest esport com Dirk Nowitzki, Tony Parker, Dwyane Wade, Becky Hammon o Gregg Popovich.

Marc va afirmar així mateix que, després que Pau i ell contribuïssin a obrir portes per al bàsquet espanyol en l'NBA, ara es tracta que les pròximes generacions continuïn triomfant en l'elit d'aquest esport.