Atletisme

Sant Silvestres 2023: Deu opcions per fer baixar els torrons

La prova de Manresa, el dia de Sant Esteve, estrena una llista de curses de final d'any a les nostres comarques que viurà el plat fort diumenge vinent

La prova del Cube obre la ronda de Sant Silvestres el dia de Sant Esteve

La prova del Cube obre la ronda de Sant Silvestres el dia de Sant Esteve / Mireia Arso

Jordi Agut

Jordi Agut

Quan ens disposem per celebrar el Nadal i Sant Esteve, sembla que el Cap d'Any quedi encara molt lluny en aquesta marató de festes. Una de les cites esportives populars d'aquestes dates són les Sant Silvestres, les curses, més o menys lúdiques, que serveixen per canviar d'etapa esportivament i ajudar a pair totes les fartaneres. I no són tan lluny perquè a Manresa, per exemple, l'avancen al dia 26 i per a la resta, ja cal fer les inscripcions. En total, n'hi ha deu a les nostres comarques, vuit de les quals el dia 31. Una bona col·lecció d'oportunitats per fer baixar els torrons.

Dues bagenques matineres

La Sant Silvestre manresana arriba per Sant Esteve. L'organitza el Grup Cube i cobrirà la dotzena edició a la zona esportiva dels Trullols l'endemà de Nadal. Com en els últims anys, és de 10 quilòmetres i el 90% serà per camins de terra a partir de les 11 del matí. També i ha la possibilitat de fer el recorregut caminant. Les inscripcions, aquest diumenge, ja estaven plenes a través d'Internet.

A Cardona, s'avança la Sant Silvestre al dia 30. És una cursa que es recupera després de la pandèmia. A les quatre de la tarda es faran les proves de petits, amb preus entre 5 i 10 euros, i a les cinc, la dels grans, entre 10 i 15. Es pot fer inscripció anticipada fins el dia 26 a les 23.59 hores a AQUEST formulari. La distància de la cursa gran és de 5,5 quilòmetres, la majoria per asfalt.

Ja el dia 31, arriba una de les més lúdiques, la de Berga, on les disfresses gairebé són més importants que córrer. La Joventut Atlètica Berga organitza la cursa, que arriba a la 24a edició i que tindrà una versió infantil a les quatre i la prova gran, de 5 quilòmetres, a partir de les sis de la tarda del dia 31. Les inscripcions ja estan obertes des de fa dies. L'any passat, la cursa va batre un rècord amb 2.198 corredors, després de dues edicions de proves virtuals per culpa de la covid.

Una de les Sant Silvestres més esbojarrades és la de Berga

Una de les Sant Silvestres més esbojarrades és la de Berga / Oscar Bayona

També al Berguedà hi haurà Sant Silvestre a Bagà. També començarà a les sis de la tarda, amb arrencada des de la plaça del Raval, i hi haurà possibilitat de triar entre prova d'un quilòmetre, de cinc o de deu, majoritàriament per terra. És obligatori dur un frontal o una llanterna per veure-s'hi i hi haurà xocolata calenta i coca a l'arribada. Tota la informació es pot trobar a atletismebaga.cat.

Tornant al Bages, una de les que tenen més solera és la d'Avinyó, organitzada pels Esquerdabocs. Enguany arrenca a les quatre de la tarda a la sala polivalent i hi haurà una cursa o caminada de 5 quilòmetres, amb un preu d'inscripció de 12 euros, o una cursa de 10 quilòmetres, que costa 15 euros. Es tancarà inscripció el dia 29 o bé quan s'arribi a 500 participants

Solidaritat a la Seu

Una de les Sant Silvestre més espectaculars és la de la Seu d'Urgell, que porta el nom de memorial Marc Peña Turet, un jove esportista de la ciutat que va morir amb 17 anys just el dia en què es feia la primera edició de la cursa. La gran participació i col·laboració dels establiments i empreses de la Seu dona com a resultat una jornada espectacular, que també és solidària amb la fundació Enriqueta Villavecchia de lluita contra el càncer infantil. La inscripció és gratuïta, en una prova de 3,6 quilòmetres, però hi ha diverses maneres de ser solidaris, sobretot a través del sorteig d'una panera entre els competidors, que estan obligats a, com a mínim, comprar un número per 1 euro.

Solidaritat i alegria al memorial Marc Peña Turet de la Seu d'Urgell

Solidaritat i alegria al memorial Marc Peña Turet de la Seu d'Urgell / Peña 9293

Seguint a l'alta muntanya, Puigcerdà té una versió matinal de la Sant Silvestre, amb curses infantils a partir de les 10.45 hores, d'entre 50 i 400 metres, i la gran, a partir de 10 anys, a les deu del matí. La distància és de 5 quilòmetres amb sortida a la plaça Santa Maria i arribada al poliesportiu. El preu per a la cursa gran és de 16 euros i per a les minis d'entre 7 i 9, amb el 10% dels beneficis per a Protecció Civil de Puigcerdà.

A pocs quilòmetres, a Bellver, també hi ha curses de nens, a les quatre de la tarda, i d'adults, a les cinc. És la cinquena edició d'un cursa de sis quilòmetres, el 20% d'asfalt i el 80% de terra, per tot al municipi, amb sortida a l'oficina de turisme i inscripcions ja obertes.

Finalment, a l'Anoia, la més coneguda és la de Vilanova del Camí, que té tres recorreguts. Un de no competitiu i un altre d'infantil, amb sortida a les cinc de la tarda, i la prova gran, a les sis, de cinc quilòmetres de recorregut. Les inscripcions són gratuïtes en els tres casos.

A Calaf, per la seva banda, hi haurà una cursa infantil de 500 metres a les cinc i la prova de cinc quilòmetres, a les sis, totes dues amb arrencada a la plaça dels Arbres. El preu és la voluntat de cada competidor, que s'hi ha d'inscriure el mateix dia, i hi haurà brou per a tothom.