El Govern no renova els ajuts a les estacions privades del Port del Comte, Masella i Baqueira i destina la partida d'1,2 milions a pisos socials al Pirineu

L'executiu català va començar a compensar-les el 2020 per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia

Imatge d'arxiu de l'estació de Masella

Imatge d'arxiu de l'estació de Masella / MASELLA

ACN

La Generalitat no renovarà la línia d'ajuts que des del 2020 atorga a Baqueira-Beret, el Port del Comte i Masella, les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya, per compensar-les per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia. Ho ha avançat el diari 'ARA' i ho han confirmat fonts del Govern a l'ACN. Es tracta d'una partida d'1,2 milions d’euros que fins ara es destinaven a finançar accions per millorar o rehabilitar aquestes instal·lacions, incorporar-hi innovacions tecnològiques, reduir l'impacte mediambiental i també produir neu artificial amb canons. Ara, aquest import s'utilitzarà per incrementar la xifra d'habitatges socials que hi ha a les comarques de muntanya. En concret, se sumaran 91 habitatges a Camprodon, la Pobla de Segur i Sort.

Segons han apuntat fonts de l'executiu, els 1,2 milions d’euros s’han incorporat a una partida de 5,1 milions d’euros que gestionarà l’Institut Català del Sòl. La previsió és que la Direcció General de Muntanya i del Litoral, qui gestionava aquest pressupost, signi un conveni amb l’Incasòl per implementar una dinàmica de treball d’acord amb els principis del futur Pla Territorial Sectorial d’Habitatge. Aquest document preveu la necessitat d’arribar a 2.693 habitatges destinats a polítiques socials a les comarques de muntanya l’any 2042.

Així, es compraran i rehabilitaran dos edificis amb amb 48 pisos a la Pobla de Segur i s’adquiriran onze immobles a Camprodon que ja són habitables. Aquests 59 habitatges s’integraran al patrimoni de l’Incasòl. Paral·lelament s’atorgarà una subvenció directa a l’Ajuntament de Sort per adquirir un solar on hi ha l’estructura d’un edifici de 32 habitatges. Són pisos propietat del conssitori que signarà un conveni amb l’Incasòl perquè l’executiu català acabi les obres.  

Uns ajuts actius des del 2022

La convocatòria d’ajuts a les estacions d’esquí que va crear-se l’any 2020 van tenir el seu origen en la mitigació de les conseqüències de la crisi derivada per la pandèmia. L’any 2021 i 2022 es va mantenir, però ja com ajuts a la modernització de les estacions de muntanya. Les estacions que hi podien optar eren totes les que no eren públiques, és a dir Baqueira-Beret, el Port del Comte i la Masella. L’any 2021, però, s’hi va incloure una estació d’esquí municipal, Tavascan.

Les línies que es podien subvencionar estaven relacionades amb innovacions tecnològiques en els sistemes d’accés a les instal·lacions; renovacions dels remuntadors; rehabilitacions d’edificis existents i de l’entorn; i renovacions i millora de les xarxes destinades a la producció de neu, incloses les conduccions d’aigua i el suport amb canons de baixa pressió. En aquest darrer àmbit s’hi incloïen mesures per incrementar la qualitat de la producció i l’eficiència energètica de les instal·lacions, així com la resta de condicionants mediambientals i de sostenibilitat.

En total, es van atorgar 4,2 milions d’euros a les estacions d’esquí alpines privades, sumant les diferents línies d’ajut. D’aquesta xifra, només el 32,80% (1,3 milions d’euros) ha estat per conceptes relacionats amb les infraestructures de neu artificial. La resta ha estat per novetats tecnològiques o reparació de remuntadors o instal·lacions.