La tramuntana afluixa i ajuda en els treballs d'extinció del foc de Portbou, que ja ha calcinat 570 hectàrees

Agents Rurals apunten que l'activitat humana seria l'origen del foc

L'avanç de l'incendi forestal aquesta nit i matinada des de Colera

Mireia Rodó

Eva Batlle

Els Bombers lluiten per evitar que el foc de Portbou arribi a Llançà i al parc natural del Cap de Creus. El foc ha fet desallotjar 135 persones durant la nit. Les flames ja han arrasat unes 570 hectàrees, segons ha apuntat en una atenció a la premsa el cap dels Bombers a Girona, Jordi Martín. L'incendi té un potencial de 2.700 hectàrees, ha indicat Martín. Sobre el terreny avui hi ha 300 bombers treballant i també ADF.

Aquest incendi està marcat per la forta tramuntana i això ha provocat molts focus secundaris. D'altra banda, els mitjans aeris ahir no van poder actuar. Aquesta tarda ho han pogut fer set helicòpters i aquest migdia, un cop la intensitat del vent semblava descendir, el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena confirmava que els hidroavions podrien començar a volar cap a les 12 h. Tanmateix, al balanç de les 14 h ha explicat que aquests treballs encara no s'havien pogut dur a terme perque les condicions no ho han permés i que l'enlairament dels hidroavions s'ha "demorat" .

Elena ha remarcat que l'objectiu d'avui és "anclar el flanc dret perquè d'escapar-se es podia ampliar molt el perímetre i el potencial de l'incendi". Al centre d'acollida de Portbou hi han passat la nit 14 persones; i al pavelló de Llançà 120, segons Protecció Civil. Una xifra que s'ha elevat a 140 aquest matí.

A Colera també han dormit un centenar de persones en un equipament municipal, bàsicament veïns de la població. Ahir ja es van desallotjar alguns masos de Portbou i durant la matinada alguns edificis puntuals a la zona de la Terminal de mercaderies de ferrocarril de Portbou per la proximitat de l'incendi així com algun habitatge de la zona de Garbet, a Colera. La gent del sector de la cala Rovellada de Colera són les que encara romanen instal·lades a l'equipament municipal, la resta segons ha dit l'alcalde a RAC1, han pogut retornar a casa.

L'avanç de l'incendi forestal aquest dissabte al matí des de Colera

Arxiu particular

Durant la matinada també s'ha ordenat el confinament a la zona Port de Llançà per possible afectació. Les urbanitzacions de Grifeu i Cap Ras estan confinades.

També estan confinades Colera i Portbou, segons ha explicat la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. Que ha demanat "paciència" a la gent i responsabilitat. Una actuació que es fa, ha subrtallat Martín, per prevenir desplaçaments de la població i per evitar que el foc en cas d'avançar massa ràpid puguin treballar i desallotjar la població.

Aquest matí s'ha fet un avís des de Protecció Civil a les poblacions afectades recordant el confinament.

Afectació per municipis

Martín ha detallat que el foc de l'Alt Empordà ha cremat ja 573 hectàrees, 387 a Colera i 185 a Portbou. El cap d'intervencions dels Bombers de la Generalitat de l'incendi de l'Alt Empordà ha explicat que el cos està centrat en la protecció de la població, perquè aquest matí estava arribant a una zona de cases de Colera pròxima a la Cala Rovellada i a l'estació de trens de Portbou i a unes cases del sud d'aquest municipi. "El que ens preocupa més és el flanc dret perquè la seva obertura d'aquest flanc faria créixer l'incendi en superfície", ha relatat tot explicant que això podria afectar les urbanitzacions de més al nord de Llançà.

Segons Elena, les tasques d'extinció "evolucionen favorablement, tot i que l'incendi encara continua actiu". Per ara el cos Bombers té com a principal objectiu "ancorar el flanc dret per garantir que no s'estengui". De fet, a mitja tarda en funció de com evolucioni, Interior "valorarà possibilitat d'aixecar el confinament" amb "tota la precaució". En aquest sentit, el conseller ha subratllat que en cas que s'aixequi, "no significa que es pugui circular amb normalitat". "Cal tranquil·litat perquè els bombers puguin treballar i operar", ha emfatitzat.

Forta tramuntana

Aquesta nit ha estat d'insomni en aquests municipis. El foc es va declarar ahir a quarts de cinc la tarda a la zona del pantà de Portbou i des de llavors ha anat avançant empès per la tramuntana. Els Bombers han tingut molta feina i dificultats, ja que durant la nit s'han registrat ratxes de més de 130 km/hora.

Investigació: activitat humana

Les causes de l'origen del foc de moment es desconeixen i els Agents Rurals s'encarreguen de la investigació i apunten que l'activitat humana seria l'origen de l'incendi. Aquest incendi forestal que ha afectat el Cap de Creus es troba en una àrea que es trobava ahir en alt risc d'incendi. Almenys fins demà es preveu tenir el pla Alfa en nivell 3 en aquest sector. Des del cos d'Agents Rurals demanen extremar la prudència.

Cal recordar que aquest foc obliga a tallar l'N-260 i també la circulació de trens entre Figueres i Portbou per la proximitat del foc.

Problemes de subministrament

Aquest incendi també ha provocat afectacions de subministrament elèctric, segons ha el cap de Bombers de Girona. Hi ha hagut afectacions a Portbou, Colera i Llançà. Més de 4.000 abonats han estat durant hores sense aquest servei. A Portbou tampoc hi ha hagut tallsd'aigua i algunes persones, tampoc han tingut servei d'internet. A 2/4 de 3, Elena assegurava que ja només quedaven "108 persones amb problemes de subministrament, concretament a Colera".

A Llançà es on s'ha habilitat el centre de comandament i des d'on es dirigeix tota l'estratègia per fer front a l'incendi forestal.