Un bomber de Martorell, clau en l’operatiu de rescat català al Marroc: «Em vaig criar allà i poder ajudar-hi ha estat brutal»

Tot i que només portava 3 anys al cos, Ayoub Boulahfa va ser triat pel seu coneixement de l'àrab

Ayoub Boulahfa conversa amb una dona a la zona de rescat del Marroc

Ayoub Boulahfa conversa amb una dona a la zona de rescat del Marroc / Bombers

Arnau Valverde

Arnau Valverde

La setmana passada un equip del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya va ser enviat a la zona afectada pel terratrèmol del Marroc per col·laborar amb tasques de rescat. En aquest equip hi va participar Ayoub Boulahfa, un bomber del parc de Martorell que, tot i portar només tres anys al cos, va ser clau en l’equip per entendre i saber parlar àrab i conèixer també la seva cultura. 

«Quan vaig saber que la Generalitat havia ofert ajuda al Marroc em vaig posar en contacte amb els meus comandaments per dir-los que si feia falta comptessin amb mi. Van passar dos dies sense notícies fins que em van trucar el dilluns 11 de setembre i em van dir que tenia 2 hores per presentar-me a Bellaterra. No m’ho vaig pensar gens», explica Boulahfa a Regió7 sobre com va començar la seva participació en l’operatiu de rescat dels Bombers al Marroc. Boulahfa va néixer a la ciutat de Larraix, al nord del Marroc, i va venir a Catalunya amb cinc anys d’edat. Actualment, explica que pràcticament no té família allà i que no té coneguts que hagin quedat afectats pel terratrèmol. Tot i això, quan va veure-ho per les notícies, va tenir clar que volia donar un cop de mà al seu país d’origen. 

Bombers va formar un equip amb 4 guies canins i 4 gossos del Grup Caní de Recerca (GRCR), un tècnic en estructures col·lapsades, un altre en rescat de persones, que podia fer atenció sanitària; un parell de bombers per donar suport logístic i un cap d’expedició a més de Boulahfa. «Jo portava tres anys com a bomber i l’experiència que podia aportar era limitada en aquest sentit, però al ser d’origen marroquí em podia comunicar sense cap tipus de problemes amb els marroquins i també podia aportar la visió cultural del país als meus companys, ja que hi ha algunes diferències», explica el bomber de Martorell.

La primera visió que van tenir dels efectes del terratrèmol va ser a Marràqueix. Allà hi havia algunes destrosses pel terratrèmol, però no eren molt greus. Va ser després, quan es van mobilitzar a la zona de l’Atlas, quan van veure petits pobles que havien patit importants pèrdues a causa del sisme. Tot i això, els va sorprendre l’actitud dels seus habitants. «És una zona molt rural que no té res a veure amb les grans ciutats i la gent és molt humil. Havien tingut un desastre molt gran, potser havia mort la meitat de gent del poble, i la sensació era que la gent estava sencera. Ens esperàvem una imatge més desoladora, però havien assumit les pèrdues i tenien la voluntat i la mentalitat de tirar endavant. Ens va cridar molt l’atenció», explica Boulahfa.

Van passar allà cinc dies en què van donar suport i van atendre persones en una zona de pobles petits on era difícil fer-hi arribar recursos i ajuda. Ja de tornada, Boulahfa explica que encara estan paint l’experiència: «ha estat brutal per tothom». «Jo vaig néixer i em vaig criar al Marroc i poder ajudar ara allà ha estat brutal. Com a bomber també és satisfactori poder ajudar a la gent en moments tan dramàtics. Per altra banda, és impossible passar tants dies amb gent tant formada i experimentada i no aprendre», assegura. Sobre l’equip amb qui va viatjar, l’Ayoub apunta que, tot i que no es coneixien, després d’aquesta experiència és com si es coneguessin de fa molts anys.

La quarta expedició internacional de la història de Bombers

Aquest no és el primer cop que els Bombers participen en expedicions internacionals de suport a països que han sofert un terratrèmol. El primer cop va ser a Mèxic al setembre de 1985, on hi va haver un sisme de 8,1 graus. 

El segon cop va ser l’estiu de 1999 a Turquia, amb un terratrèmol de 7,4 graus de magnitud. Finalment, el desembre de 2003 es va treballar en el terratrèmol de Bam, a l’Iran, de magnitud 6,6.