Les conseqüències de la baralla al passeig: Visions dividides sobre com abordar la inseguretat

Manresa Diu Prou reclama el seu dret a expressar-se sense ser titllats de «racistes»

La protesta ciutadana d’aquest dijous serà una concentració estàtica a la plaça de Crist Rei per evitar interferir en la Fira Mediterrània

Asseguts, Bernat Ferré, Enric Pintado  i Elisa Claret, amb altres convocants de la manifestació, aquest dimecres  | OSCAR BAYONA

Asseguts, Bernat Ferré, Enric Pintado i Elisa Claret, amb altres convocants de la manifestació, aquest dimecres | OSCAR BAYONA / Laura Serrat. Manresa

Laura Serrat

Laura Serrat

Els convocants de la manifestació contra la inseguretat que tindrà lloc aquest dijous a les 7 de la tarda, a la plaça de Crist Rei, reivindiquen el seu dret d’expressió sense ser titllats de «racistes», un atribut que consideren del tot injustificat i gratuït. Els organitzadors asseguren que el seu clam anirà dirigit a l’Ajuntament de Manresa per exigir més mesures que solucionin la delinqüència i l’incivisme, i que en cap cas es toleraran actituds xenòfobes durant l’acte, que podràs seguir aquí en directe.

En una trobada aquesta tarda a la Cambra de Comerç de Manresa, els convocants de la manifestació han aclarit a aquest diari que «són un grup de ciutadans sense cap tipus de vinculació política, que ens comencem a reunir arran de la baralla del Passeig perquè considerem que aquesta és només una expressió de la creixent sensació d’inseguretat a Manresa. I és en una d’aquestes reunions que decidim convocar una manifestació per exigir polítiques més efectives a l’Ajuntament», ha explicat un dels convocants, el manresà Enric Pintado.

Al seu costat, un altre dels organitzadors, el manresà Bernat Ferré ha destacat que la voluntat sempre ha estat «celebrar una manifestació per recollir les inquietuds dels ciutadans que estan farts que no es posi remei a la delinqüència i a l’incivisme». Per aquest motiu, lamenta «la intoxicació política que hem rebut, malgrat que el nostre objectiu és ser un moviment transversal, sense interferències polítiques». En aquest sentit, ha assegurat que no han convidat «a cap partit a assistir en la manifestació», malgrat que Vox i Front Nacional han confirmat la seva assistència, i afirmen que no se senten representats «per cap dels partits d’extrema dreta, que fan mal al moviment ciutadà que volem impulsar».

Els organitzadors també han detallat que, finalment, la protesta serà una concentració estàtica a la plaça de Crist Rei amb l’objectiu d’afectar el mínim possible el desenvolupament de la Fira Mediterrània, que arrenca precisament aquest dijous. També han explicat que durant la concentració Pintado serà l’encarregat de llegir un manifest que posarà en relleu que «la ciutadania de Manresa s’adreça a l’Ajuntament per expressar la indignació i el rebuig davant la manca d’acció dels poders públics davant del creixement de la inseguretat i la fractura social a la ciutat que estimem».

En aquest sentit, algunes de les mesures que reclamaran són treballar en accions socials que abordin d’origen els problemes de convivència, més polítiques d’integració social, més presència i visibilitat de les forces de seguretat al carrer i altres mètodes de vigilància que dissuadeixin els fets delictius i rendició de comptes i més transparència amb la delinqüència, entre altres. En la trobada d'aquest dimecres, també han deixat clar que són un grup que ha nascut per quedar-se «amb l’objectiu de garantir que Manresa sigui una ciutat pacífica per a tothom».