Manresa contractarà seguretat privada per vigilar edificis municipals i guanyar efectius de la Policia Local al carrer

Una reestructuració interna del cos permetrà reforçar la seva presència a la via pública amb quinze agents més en tots els torns

La Taula per la Seguretat reuneix una cinquantena de persones, entre representants polítics, d’institucions, entitats i col·lectius de la ciutat

La Taula per la Seguretat reuneix una cinquantena de persones, entre representants polítics, d’institucions, entitats i col·lectius de la ciutat / MIREIA ARSO

Laura Serrat

Laura Serrat

Manresa contractarà una empresa de seguretat privada per fer les tasques de vigilància als edificis i dependències municipals amb l'objectiu d'alliberar els agents de la Policia Local que fan aquesta feina i guanyar quinze efectius més al carrer. Es tracta de les principals mesures presentades en el marc de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda amb la participació d'una cinquantena de representants polítics i entitats de la ciutat. Ha estat la primera que s'ha celebrat després de la baralla al Passeig de Manresa, que va aflorar el debat sobre la inseguretat a la ciutat, i l'ha presidit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Després de participar en la Taula per la Seguretat, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha explicat que una de les accions acordades és el reforç de la presència de la Policia Local al carrer, amb quinze agents més repartits en tots els torns. Aloy ha assenyalat que davant la dificultat d'incrementar el nombre d'efectius per les retallades en les plantilles de funcionaris s'ha optat per oferir una prolongació de l’horari a tots els agents que s’hi vulguin acollir i fer una reestructuració interna que implica la contractació d’una empresa per fer les tasques de vigilància als edificis municipals, i així alliberar els agents que ara fan aquesta tasca.

El batlle també ha parlat d'un reforç de les polítiques socials, centrades en la prevenció de l'incivisme i la delinqüència. L'Ajuntament desplegarà programes d'intervenció social que tenen l'objectiu d'ajudar a les persones consumidores a la via pública i intervenir en la resolució de conflictes a través d'un treball amb famílies i entorn, així com plantejar una estratègia per a les persones sense llar. Aloy ha explicat que en els pròxims mesos s'han de definir les mesures concretes d'aquests programes que "sens dubte requereixen més recursos en educadors socials, mediadors, entre altres especialistes".

Dins de l’àmbit del civisme, el govern local pretén incrementar la mediació veïnal, revisar l’ordenança de civisme i les multes, reforçar les campanyes de civisme i redactar una nova ordenança de vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets elèctrics, "que generen inseguretat entre el col·lectiu de la gent gran i els infants", ha destacat Aloy.

L'alcalde ha exposat la necessitat de signar un Pacte de Ciutat per la Seguretat, el Civisme i la Convivència treballat i consensuat amb la resta de grups municipals i obert a les entitats i institucions que han participat en la Taula, i que es començarà a escriure a partir de les aportacions recollides aquest dimarts.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que la seguretat s'ha d'abordar des d'una "mirada àmplia i plural" i ha realçat el valor d'haver reunit en una taula "tantes entitats i agents socials". El conseller ha reconegut que "hi ha moments de dificultats en totes les ciutats", però ha considerat que "Manresa és una ciutat segura, amb una taxa de delinqüència d'un 15% per sota de la mitjana catalana". Una dada que, segons Elena, "ens ha d'impulsar igualment a treballar i a detectar quins són els problemes i les mancances que tenim".

El conseller també ha fet un agraïment a la feina dels cossos de seguretat i ha assegurat que la voluntat del Departament d'Interior és "continuar incrementant els agents". També ha recordat que pròximament Manresa tindrà una comissaria de proximitat que "té la vocació de ser més present allà on passen les coses, de fer més treball de prevenció en definitiva". En aquest sentit, Aloy ha anunciat que la nova comissaria de proximitat, que acumula un any de retard, tenint en compte que havia de ser una realitat a principis del 2023, s'obrirà la primavera del 2024.

Subscriu-te per seguir llegint