Protecció Civil posa a prova a Sant Vicenç, Castellgalí i Puig-reig el sistema d'alertes per risc químic

A l'escola Sant Vicenç han dut a terme un confinament per recordar als alumnes les mesures que cal seguir en cas d'emergència química

Laura Serrat

Laura Serrat

Passadissos buits, persianes baixades i alumnes confinats a les aules són algunes de les estampes que s'han pogut veure aquest matí a l'Escola Sant Vicenç de Castellet durant la prova de sirenes per risc químic de Protecció Civil que s'ha dut a terme en un total de 12 municipis catalans, entre els quals es troben Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i Puig-reig, amb l'objectiu de recordar a la ciutadania les mesures que cal prendre davant d'una emergència química. En el cas de la Catalunya central, la responsable de Protecció Civil de la regió, Agnès Centelles, explica que existeixen empreses que emmagatzemen substàncies perilloses i distribueixen al menor, "però no hi ha naus que puguin provocar reaccions químiques".

La prova ha consistit en l'activació de les sirenes del PLASEQCAT i l'enviament d'un missatge d'alerta als telèfons mòbils de les persones que es trobaven dins del radi de cobertura de la prova. Durant aquest simulacre, no s'ha requerit dur a terme un confinament, tot i que s'ha animat a la població a practicar-lo i a recordar el consell bàsic en cas d'accident químic: tancar-se a l'edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l'exterior.

Prova de sirenes de risc químic a Sant Vicenç de Castellet

Redacció

Així ho han fet a l'Escola Sant Vicenç, on els alumnes han seguit fil per randa el protocol de confinament. Cinc minuts després que els telèfons mòbils sonessin amb l'alerta de Protecció Civil sobre el simulacre de risc químic, les tres sirenes situades al municipi han començat a sonar i, de seguida, els alumnes han accedit a l'interior de l'edifici escolar per tancar-se a l'aula, amb les portes tancades i les persianes baixades. En total, s'hi han estat durant uns quinze minuts, fins que han sonat les sirenes de fi de confinament.

El cap d'estudis del centre educatiu, Víctor Vera, ha explicat que els alumnes "tenien moltes ganes de fer el simulacre per posar a prova la seva capacitat de reacció". Cada any a l'escola duen a terme un simulacre per a situacions d'emergències i, en assabentar-se de la prova d'activació de sirenes per risc químic, l'equip directiu va decidir posar en pràctica el confinament que es recomana en aquests casos. "Intentem buscar la part pedagògica d'aquests simulacres, transmetent als nens la importància de mantenir la calma davant d'una situació d'emergència", assenyala Vera.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Vicenç, Dani Mauriz, ha destacat la importància de practicar aquest tipus de proves, "tenint en compte que a Sant Vicenç tenim una empresa que emmagatzema productes que poden ser susceptibles de ser perillosos". En aquest sentit, ha remarcat la necessitat que la població es familiaritzi amb aquest tipus de situacions que "tant de bo no succeeixin mai". També ha recordat que l'Ajuntament disposa d'un protocol en cas d'emergències que també inclou trucades a la població més vulnerable, més enllà dels sistemes de comunicació immediats que s'han posat a prova aquest dimecres.

Centelles ha assegurat que la valoració de la prova és positiva, ja que les 21 sirenes situades en 12 municipis han sonat correctament. El seu so també s'ha pogut escoltar en algunes zones del terme municipal de 6 municipis propers a les sirenes que s'han activat. En el cas de les alertes a telèfons mòbils, indica que caldrà esperar a la valoració que faran els ciutadans a partir de l'enquesta per valorar l'audició de les sirenes i si s'ha rebut l'alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. De moment, s'han rebut 232 respostes que indiquen que la majoria de la població ha escoltat correctament les sirenes.

Centelles posa en relleu que aquest tipus de simulacres són importants per recordar a la ciutadania què cal fer en cas d'emergència química i, alhora, explica que serveixen per posar a prova el sistema i comprovar que funcionin les antenes que donen cobertura a una determinada zona.

Subscriu-te per seguir llegint