El robatori d’una canonada provoca el vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia

Protecció Civil activa la situació de prealerta per possibles afectacions en la flora i la fauna de l’entorn fluvial

Un tram del riu Anoia afectat pel vessament de gasoil

ACN

Redacció/Laura Serrat

El robatori d’una canonada en una empresa del municipi de Vilanova del Camí ha provocat el vessament de 20.000 litres de gasoil al riu Anoia. Davant l’incident, Protecció Civil ha activat la situació de prealerta per les afectacions que pot tenir el vessament en la fauna i la flora del riu. Fonts de l’ACA informen que en aquest curs fluvial no hi ha punts de captació que facin témer una possible afectació en la xarxa de consum ciutadana. 

Els Mossos d’Esquadra han rebut aquest dilluns al matí l’avís pel vessament de gasoil a conseqüència d’un robatori que va tenir lloc aquest cap de setmana en un magatzem de manteniment de l’empresa Verdés, situada al carrer Metal·lúrgia de Vilanova del Camí. Segons informen fonts del cos policial a aquest diari, els autors del robatori es van endur un tros de canonada que connectava la sala de manteniment amb el clavegueram, motiu pel qual el gasoil ha anat a parar directament al riu. 

L’incident ha mobilitzat inspectors de l’Agència Catalana de l’Aigua fins a la zona afectada, acompanyats per altres cossos d’emergències com els Bombers o els Agents Rurals. Segons expliquen fonts de l’ACA, no s'ha detectat la presència de peixos morts, que era un dels temes que preocupava, però sí que s'ha sentit olor de carburant a la zona i s'ha observat una «lleugera irisació superficial» a la zona més immediata de l’abocament. Malgrat que assenyalen que, de moment, «l’afectació no sembla greu», han decidit declarar la situació de prealerta per possible afectació a les aigües del riu en el seu pas pels municipis de Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt i Capellades

Com a mesura preventiva, s’instal·laran barreres absorbents a l’aigua per contenir el possible hidrocarbur que es pugui desplaçar pel riu. Concretament, aquests absorbents es col·locaran al terme de la Pobla de Claramunt, a uns set quilòmetres riu avall d’on hi va hagut el vessament de gasoil. 

Mentrestant, els Mossos d’Esquadra tenen oberta una investigació per trobar els autors del robatori que van actuar durant el cap de setmana, quan l’empresa estava tancada.