Detecten una fuita de material radioactiu en un avió a l'aeroport del Prat

El SEM no ha fet cap assistència i l'operativa de l'aeroport no s'ha vist alterada

Un avió enlairant-se des de la T1 de l'Aeroport del Prat

Un avió enlairant-se des de la T1 de l'Aeroport del Prat / Arxiu ACN

ACN

Protecció Civil ha confirmat que la zona acordonada de la T1 de l'aeroport del Prat és segura després del vessament de material radioactiu de baixa intensitat. Els fets han tingut lloc a les 10.20 hores quan s'ha detectat que s'havia fet malbé l'embolcall exterior d'una caixa que contenia material mèdic amb substàncies radioactives. Aquest paquet es trobava a la bodega d'un avió de Swiss Airlines que feia el trajecte entre Barcelona i Zurich. Fins el punt s'hi ham desplaçat 13 dotacions dels Bombers i dues del Sistema d'Emergències Mèdiques que finalment no han hagut de fer cap assistència. S'ha establert un perímetre de seguretat mentre s'han executat les comprovacions pertinents. L'operativa de l'aeroport no s'ha vist alterada.

Entre els efectius dels Bombers que s’han mobilitzat fins la zona hi havia membres del Grup de Riscos Tecnològics (GRIT) i el Furgó de Risc Químic. També hi ha intervingut personal de l’operativa territorial de Protecció Civil i del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives (SCAR), que procedirà a fer les mesures i comprovacions definitives del material.

Protecció Civil ha activat preventivament l'alerta del Pla especial per a emergències radiològiques (Radcat) i la del Pla d'emergències aeronàutiques, l'Aerocat.

El SEM hi ha enviat dues unitats, una de les quals especialitzada en atenció sanitària en situacions de risc químic i risc afegit. Finalment no ha hagut de fer cap atenció. 

Segons Protecció Civil, l'avió afectat provenia de Suïssa amb un total de 127 passatgers i 5 tripulants que ja havien marxat. En el moment dels fets, a l'aparell hi havia 143 passatgers que havien de sortir de l'aeroport cap al seu destí. Aquests viatgers s’han mantingut dins l’aparell, i pels volts de dos quarts de dues del migdia han estat traslladats a una sala de l’aeroport a l'espera de poder seguir el seu trajecte.