País amb una legislació molt dura

Daniel Sancho s’enfronta a la pena de mort o la cadena perpètua a Tailàndia

El fill de Rodolfo Sancho es troba en una difícil tessitura després que aquest diumenge hagi reiterat haver assassinat un cirurgià plàstic a l’illa de Koh Phangan

Alexandra Costa

Daniel Sancho, el fill de l’actor Rodolfo Sancho Bronchalo, es troba en una difícil tessitura després que aquest diumenge hagi reiterat haver assassinat un cirurgià plàstic a l’illa de Koh Phangan, al sud de Tailàndia. Segons les autoritats del país asiàtic, el jove de 29 anys, xef de professió, no només hauria matat Edwin Arrieta Arteaga, de 44 anys, per «gelosia» i per temor que l’enganyés amb una altra persona. Després l’hauria esquarterat en 14 parts i hauria donat les restes a un abocador i al mar. A més, la policia va trobar el caiac que el Sancho hauria comprat a la desesperada, per 907 euros, per desfer-se del cos. Si tot això és veritat, al cuiner li pot caure una dura condemna perquè, a més de la gravetat dels fets, Tailàndia és un dels països amb les lleis més dures del món.

Sancho va explicar als investigadors que va portar Arrieta a la seva habitació, que l’home volia tenir sexe, però que ell s’hi va negar. Per contra, la família de la víctima va declarar que tots dos mantenien una relació sentimental des de feia més d’un any. Sigui com sigui, va ser el fill de l’actor d’‘Hospital Central’, ‘Amar en tiempos revueltos’ o ‘Al Salir de clase’ que va denunciar dijous la desaparició del cirurgià.

Quan ho va fer, els escombriaires ja havien trobat les restes humanes a l’abocador. Així mateix, els agents es van adonar que Sancho tenia talls i esgarrapades. Per tot això, divendres el van interrogar i posteriorment el van detenir.

Aquell mateix dia, la policia tailandesa va precisar que l’espanyol va ser gravat dimarts per les càmeres de seguretat mentre comprava una serraganivets, guants de goma, una esponja de cuina, una ampolla de detergent i bosses d’escombraries.

Visat revocat i reconstrucció del crim

Més enllà d’estar detingut, les autoritats han revocat el visat de Sancho a l’espera que un jutge revisi el cas i les proves presentades per la policia. En aquest sentit, EFE informa que podria passar a disposició judicial aquest dilluns. Si fos així, el traslladarien a l’illa veïna de Samui.

Per fer-ho, els agents van fer aquest diumenge una reconstrucció del crim amb Sancho present. El van portar a diferents punts de l’illa, inclosa la platja Haad Rin, on el presumpte autor i la víctima van estar abans del succés, van confirmar a EFE fonts policials. Posteriorment, el xef va tornar a la comissaria de Koh Phangan, on es va reunir amb alts caps policials en una sala de conferències. Sancho vestia una samarreta fosca i no estava emmanillat.

Pena de mort o cadena perpètua

El Codi Penal del país asiàtic considera l’homicidi i l’assassinat uns dels delictes més greus. Tant que poden ser castigats amb la pena de mort o la cadena perpètua. L’article 288 de la norma també estudia un càstig d’entre 15 i 20 anys de presó, que poden incrementar-se si hi ha agreujants.

Respecte a la sentència capital, és cert que pot ser commutada. En cas de ser així, ho podria fer únicament el rei Maha Vajiralongkorn. De fet, ja ho va fer amb un espanyol. Concretament amb Artur Segarra, que el 2016 va ser condemnat a mort per assassinar (i també desmembrar) David Bernat a Bangkok. Això sí, no va quedar en llibertat. Al contrari, va ser castigat amb la presó permanent. Però l’indult aplana el camí cap a una futura extradició