Guanyador d’un Oscar

Mor Sixto Rodríguez, el cantant conegut pel documental ‘Searching for Sugar Man’

Les seves cançons sobre els problemes de la pobresa es van convertir en part del missatge de la lluita contra la segregació racial a Sud-àfrica

Sixto Rodríguez, durant una actuació al Poble Espanyol el 2013

Sixto Rodríguez, durant una actuació al Poble Espanyol el 2013 / ELISENDA PONS

Redacció

El cantautor estatunidenc d'origen mexicà Sixto Rodríguez, la vida del qual va ser retratada en el documental "Searching For Sugar Man" (2012), ha mort als 81 anys, segons ha nformart la seva pàgina web oficial.

"Amb gran tristesa en Sugarman.org anunciem que Sixto Díaz Rodríguez ha mort aquest dimarts. Expressem el nostre més sentit condol a les seves filles -Sandra, Eva i Regan- i a tota la seva família. Rodríguez tenia 81 anys. Que la seva benvolguda ànima descansi en pau", detalla el text.

La increïble història de Sixto Rodríguez, la carrera musical del qual no va destacar als Estats Units però es va convertir sense saber-ho en una estrella a Sud-àfrica , va ser retratada en el reeixit documental "Searching For Sugar Man".

Rodríguez, nascut a Detroit i de pares mexicans, va publicar dos àlbums de rock, "Cold Fact" (1970) i "Coming From Reality" (1971), però va abandonar la seva carrera artística molt aviat, perquè no va aconseguir vendre molts discos.

Però sense ell saber-ho, les seves cançons sobre els problemes de la pobresa i els més desfavorits es van convertir en part del missatge de la lluita contra la segregació racial a Sud-àfrica.

Aquesta curiosa història va cridar l'atenció del suec Malik Bendjelloul, que va dirigir "Searching for Sugar Man", que a més d'aconseguir l'estatueta al millor documental als Óscar, es va emportar el premi de l'audiència i el del jurat del festival Sundance.

Després de la popularitat del documental, la discogràfica Blue Goose Music d'Austràlia va comprar el seu catàleg de cançons i va treure al mercat tots dos discos, i una nova compilació del millor de tots dos titulada "At his Best", revivint la carrera de l'artista 40 anys després.