Club d’Estil

Com vestir si et conviden a un casament: ‘look’ de dia, de nit, colors prohibits, sabates, pentinat...

20 regles bàsiques i consells d’experta en cerimònies per encertar amb el vestit perfecte

Imatge d'arxiu d'un casament

Imatge d'arxiu d'un casament / Pixabay

Laura Estirado

«M’han convidat a un casament... Què em poso?». A mesura que s’acosta l’estiu, també la temporada de casaments. I si ets dels que han rebut una invitació per a un pròxim enllaç, segur que t’has plantejat com trobar el ‘look’ perfecte. Segons Laura Hernández, editora en cap de Bodas.net, «els casaments que se celebren en l’actualitat són cada vegada més ‘antiweddings’, és a dir, que la tendència és seguir els gustos i normes que imposen els nòvios segons el seu caràcter o personalitat en lloc de seguir velles tradicions».

No obstant, hi ha regles bàsiques del protocol o ‘dress code’ que continuen totalment en vigor, segons l’experta, que ofereix aquests 20 consells:

Casament religiós o civil

Es mantenen algunes diferències. Cal evitar escots molt pronunciats en casaments religiosos. Si el vestit és molt descobert (de tirants, sense mànigues, escotat...) hauríem de portar un xal per cobrir pit, espatlles o esquena.

Dia, nit i estació de l’any

Normalment en casaments de dia veiem més vestits curts o ‘midi’, mentre que als casaments de nit es veuen més vestits ‘midi’ o llargs, però cada vegada hi ha menys diferències entre un i l’altre. Com dèiem, cada vegada el protocol és més flexible o, directament, no n’hi ha. Quant a les estacions de l’any, hem de tenir en compte la temperatura. A l’hivern sempre serà més desitjable portar un vestit amb màniga francesa o llarga en lloc de tirants, a menys que vagi acompanyat d’uns guants, per exemple.

Zona costanera, de muntanya o urbana

Depèn del tipus de casa,emt i de l’etiqueta que triïn les parelles per al seu gran dia. Per exemple, no en totes les que se celebren a la platja els convidats van de blanc, estil eivissenc. La zona geogràfica també hi influeix. Per exemple, és més habitual veure convidades amb tocats i pameles a la zona d’Andalusia que a Catalunya, per exemple. Depèn del terreny, caldrà tenir molt en compte el calçat. Un casament en un bosc o en una platja, tot i que és molt maco, presenta més problemes per al taló d’agulla.

Colors prohibits?

Si volem deixar el protagonisme a la parella, hem d’evitar el blanc, ja que sol ser el color que trien les nòvies per al seu vestit (71%). Quant al color negre, cada vegada el veiem més en vestits de convidada perquè afavoreix, és elegant i versàtil. Tot dependrà de com es combini. Complements en tons daurats, plata o vermell per a la nit i tons més «vius», per al dia perquè hi hagi contrast cromàtic (fúcsia, blau, groc, verd o tons pastel). Hem arribat a veure fins i tot algun casament ‘total black’ en què els convidats van tots de negre, un toc molt glamurós.

Estampats triomfadors

Per regla general, veurem més vestits de dia en tons maquillatge o pastís, lavanda, verds i blaus. Quant als estampats, els florals són un encert segur durant el dia. A tenir en compte també les faldilles o vestits prisats, els volants... Per a la nit sempre veurem tons més foscos: blau marí o blau nit, bordeus, vermells, maragda... i elements especials com brodats, aplicacions, plomes i serrells. Aquest 2023 estan de moda els ‘total block’, sobretot en fúcsia, verd ampolla, ‘barbie core’ i taronja.

Tocat, pamela o diadema

El tocat val tant en bodes de dia com de nit, mentre que les pameles les reservem únicament per a les de dia. La regla general per a tots dos és que, com més tard sigui la cerimònia, més petit ha de ser el complement. El tocat no es pot treure en cap moment, mentre que la pamela es pot treure després del banquet. Les diademes es poden utilitzar sempre (de dia, a conjunt del ‘look’, de nit, tipus joia) i és preferible no treure-se-la.

La llargada del vestit

Abans el protocol marcava que els vestits curts o ‘midi’ eren per al dia i els llargs per al vespre. Però avui trobem vestits llargs vaporosos en colors clars, perfectes per a bodes de dia o de tarda, o vestits curts en tons foscos i detalls o teixits especials que els converteixen en la millor opció per a bodes de nit. 

Granotes, pantalons o vestit jaqueta

¡Tot! Les granotes segueixen molt de moda i el vestit el seguim veient molt, tant en bodes de dia com de nit. Quant als tipus de pantalons, els ‘palazzo’, els ‘flare’, rectes o ‘culot’.

Quan portar jaqué?

Si el nòvio ha optat per un jaqué (el 16% dels casos), almenys el padrí i els testimonis també l’haurien de portar. El jaqué està reservat en bodes fins a les 7 de la tarda.

Corbata o corbata de llacet?

La corbata de llacet la veiem més quan l’home porta frac o esmòquing. Però els protocols estan per trencar-los i avui dia les corbates de llacet combinen amb tota mena d’estil i vestit. L’última moda és que el nòvio i els convidats la portin XXL i de materials molt diversos (cautxú, fusta...).

Lluentons i brillantors

S’accepten. Fins i tot les passarel·les han presentat ‘looks’ d’home en què les transparències i brillantors eren protagonistes. No obstant, aquests ‘looks’ se solen veure especialment en bodes de nit o amb un ‘dress code’ molt marcat o festivaler

Calçat adequat

L’espai, el terreny i l’estil condicionaran l’elecció del calçat. Les ballarines tornen a tenir molt protagonisme, tot i que mai han deixat de ser presents, i fins i tot les parelles les regalen com a detall de boda.

Calçat de recanvi

No es pot fer, ¡s’ha de fer! Si volem aguantar fins al final és imprescindible portar un calçat còmode de recanvi si no estem acostumades als talons. Podem portar les sabates de recanvi en una bossa bonica a joc amb el ‘look’ triat. Això sí, hauria d’anar en la línia del principal quant a tonalitat i estil. També podem optar per unes ‘sneakers’. I és que fins al 10% de les nòvies tria portar sabates sense taló o sabatilles d’esport i el 29% es decanta per una sabata de taló baix.

Elecció del bolso

Un de mà sempre aporta un plus d’elegància a qualsevol ‘look’, sobretot si incorpora granadura de vidre, detalls metàl·lics, teixits o materials originals, com plomes

Per al fred...

Una de les tendències que trepitgen fort a les bodes d’aquest any són les capes, tant per a nòvies com per a convidades. És estrany assistir a una boda i no veure aquest complement. A més de ser molt versàtil, dona molt joc si s’opta per un segon ‘look’.

Quines joies triar?

El tipus de joia dependrà molt del ‘look’ que es porti i que combini, però el 2023 es converteixen en un complement gairebé imprescindible. La tendència és que nòvia i convidades optin per ‘outfits’ senzills però molt pensats als quals les joies aporten distinció. Si s’opta per joies grans, el millor és triar una sola peça que acapari tot el protagonisme. També apte per als nois, que cada vegada s’animen a portar aquests complements. 

El maquillatge ideal

Preval el sentit comú. Si anem a una boda de nit i volem destacar el maquillatge d’ulls, deixarem la resta del rostre més senzill: amb un to labial ‘nude’, una mica de coloret i un toc d’il·luminador n’hi haurà prou. Però si el que volem és potenciar els nostres llavis, el maquillatge dels nostres ulls haurà de ser més relaxat. Per a maquillatges de dia seria millor evitar tons molt foscos (tant en llavis com en ulls) i apostar per bases lliures d’olis i d’acabat mat i vellutat. S’ha de fugir de les bases molt diferents del to de pell, passar-se amb el maquillatge de celles, l’‘eyeliner’ infinit i els ulls de panda a causa de l’excés de corrector d’ulleres... La tendència aquest any són els maquillatges ‘nude’, senzills, naturals i lleugerament bronzejats.

Puc portar ulleres de sol?

Si la boda és de dia i a l’aire lliure, serà inevitable utilitzar ulleres de sol per evitar la llum (i sortir bé a les fotos). Però, com qualsevol altre complement, les ulleres de sol han de combinar amb l’‘outfit’

Horror, algú altre va igual que jo

El primer de tot és prendre-s’ho amb humor. Com que no s’hi pot fer res, ¿per què no immortalitzar el moment amb una ‘selfie’? Per a qui vulgui evitar-ho, el millor és no triar tot el ‘look’ d’una mateixa botiga o marca. Perquè correm el risc de triar el que veiem a l’aparador i llavors hi haurà més possibilitats de coincidir amb una altra persona. També convé triar un accessori que aporti un toc personal al ‘look’.