El Museu de Manresa acollirà l'exposició "L'escola, llum de llibertat"

La mostra revisa l'ambiciós pla d'ensenyament de la República amb les escoles Sant Ignasi, Arts i Oficis i la Renaixença com a exemples

El Grup Escolar Renaixença de Manresa el va inaugurar el 1934 el president Companys

El Grup Escolar Renaixença de Manresa el va inaugurar el 1934 el president Companys / Fons Llorenç Gamisans. Arxiu Comarcal del Bages.

Redacció

L'exposició 'L'escola, llum de llibertat!' dedicada a la reforma de l’ensenyament a la Segona República es podrà veure aquest febrer i fins a finals d’agost al Museu de Manresa. De fet es pot contemplar en 17 museus locals d’arreu de Catalunya.

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

En el cas de Manresa la mostra es podrà veure del 21 de febrer, dia de la Llum, i fins el 31 d’agost, al final de la festa major. L’exposició estarà dedicada a dos centres neuràlgics de la vida escolar manresana: d'una banda, el col·legi de Sant Ignasi que agrupava una escola de primera ensenyança i l’Escola d’Arts i Oficis adreçada a les classes treballadores.I també el Grup Escolar Renaixença amb el seu innovador edifici, on es va posar en pràctica posar en pràctica la nova pedagogia. El centre el va inaugurar el llavors president de la Generalitat, Lluís Companys, el setembre del 1934.

Cada museu participant en el projecte presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial i que està complementat amb una versió virtual de l'exposició que reuneix tota la documentació recollida.

"L'escola, llum de llibertat!" està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i es desplegarà fins al desembre de 2023 en 17 museus de Xarxa de Museus Locals de de la Diputació de Barcelona.

Quatre museus el febrer

Des del mes de gener la mostra es pot visitar al Museu i Poblat ibèric de Ca n'Oliver de Cerdanyola, el Museu Municipal de Montcada i Reixac, el Centre d'Interpretació del patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet i el Museu del Ter a Manlleu.

A partir del mes de febrer els museus que s'incorporen al projecte són el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) de Sant Adrià de Besòs, el Museu Arqueològic de L’Esquerda a Roda de Ter, el Museu de Sant Boi de Llobregat i el de Manresa.

A Sant Adrià, de l’1 febrer al 12 de desembre, el MHIC exposa documentació dels anys 30 provinent de l'Arxiu Municipal "Isabel Rojas Castroverde" sobre l’Ateneu Cultura Social i el Grup Escolar Floreal.

A Roda de Ter, del 4 febrer al 30 d’abril, el Museu Arqueològic de L’Esquerda dedica la seva instal·lació a la construcció de les Escoles Graduades públiques, com un dels projectes més simbòlics de la República al municipi. Es mostren imatges de la inauguració de les Escoles Nacionals el 22 de setembre de 1935 i d'una classe de nenes, provinents de l'Arxiu de la Memòria Històrica de Roda de Ter.

Al Museu de Sant Boi de Llobregat, del 5 febrer al 28 de maig, hi haurà exposats diversos documents del Grup Escolar Renaixença, el nom que durant la Guerra Civil va rebre l’escola Sagrat Cor, encara existent. Destaca la portada del butlletí escolar Ressò de juny de 1937, amb el nom Vilaboi que va substituir el de Sant Boi de Llobregat l’octubre de 1936.