Ajuntament i Orfeó Manresa acorden que l'Auditori de Sant Francesc passi a ser un equipament cultural de la ciutat

El setembre van acabar les obres als terrats laterals amb un cost de 300.000 euros · Aloy ha anunciat la intenció de redactar el projecte per fer nova la coberta principal aquest 2023 o el 2024, també amb una inversió de 300.000 euros

Manresa rehabilita l'Auditori de Sant Francesc

Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Una inversió de 300.000 euros ha permès reparar els malmesos terrats laterals, entre d'altres elements, de l'Auditori de Sant Francesc de Manresa (s. XVII), una intervenció que era imprescindible dur a terme per evitar el lent però imparable deteriorament de l'equipament. La presentació de l'actuació, que va acabar el setembre passat, s'ha fet aquest dijous al matí i ha servit per anunciar que l'Ajuntament i l'Orfeó Manresà estan preparant un conveni segons el qual l'entitat cedirà definitivament a la ciutat l'equipament del carrer de Sant Francesc, que és de la seva propietat, per a usos culturals. El conveni encara no està acabat.

Les obres que s'han fet ara ja es van anunciar el 2020. Aleshores es va explicar que s'havia decidit ajuntar una partida prevista el 2019 amb una del 2020 per fer-ho tot plegat. Finalment, no es va fer fins l'any passat. L'actuació acabada la tardor passada va durar quatre mesos. Un cop enllestida, es va observar que hi havia alguns punts en els quals calia fer alguna actuació més que va assumir l'Ajuntament i que ho va allargar una mica en el temps.

Des de l'any 1982 l'Ajuntament ja té cedit durant 50 anys l'auditori per part de l'Orfeó Manresà per poder-hi fer millores i donar-li ús, però han passat els anys, ja en fa 41 d'aquest acord, i pràcticament no s'hi ha fet res fins l'any passat perquè, "fins ara, malauradament, no hi havia hagut els recursos o les voluntats de tirar endavant aquesta rehabilitació absolutament necessària per tornar a posar en funcionament aquest edifici", ha valorat l'alcalde Marc Aloy. Ha afegit que en els nou anys que queden d'aquesta cessió la intenció és posar-lo al dia; "hi abocarem molts diners". En concret, ha avançat que entre aquest any i el vinent la idea és redactar el projecte per fer nova la coberta principal, actuació que preveu que costi 300.000 euros més. Cal esperar que el Govern que surti de les eleccions municipals del maig vinent pensi el mateix, ara que es fa aquest anunci, justament a les portes de les eleccions.

Interior de l'Auditori de Sant Francesc

Interior de l'Auditori de Sant Francesc / Oscar Bayona

Tant Aloy com Montserrat Corrons, presidenta de l'Orfeó Manresà, han coincidit que no tindria massa sentit fer les obres i que l'equipament tornés a mans de l'Orfeó que, per altra banda, ha remarcat Corrons, no disposa de les eines per poder-lo mantenir. La millor sortida que han trobat ha estat que passi a ser un equipament municipal cultural. Com a contrapartida de la cessió, s'ha comentat que l'Orfeó en pugui fer ús.

Corrons, a la dreta, amb altres membres de l'Orfeó Manresà

Corrons, a la dreta, amb altres membres de l'Orfeó Manresà / Oscar Bayona

El conveni s'està negociant

Per a Aloy, "si justament ara que comencem a fer inversions importants" l'edifici ha de tornar d'aquí a nou anys a mans de l'Orfeó, "és una despesa que, com a ciutat, no rendibilitzaríem". Corrons ha comentat que, en veure que s'aproximava la finalització de l'actual cessió, "la junta de l'Orfeó ens vam plantejar què en faríem nosaltres de l'Auditori de Sant Francesc quan tornés a ser propietat de l'Orfeó. Ens va semblar que no ens podíem permetre que un equipament tan gran deixés de ser part de la ciutat, per dues raons. Una part, l'econòmica; com a entitat i associació de la ciutat, tenir això en propietat i mantenir-ho no és fàcil i, per altra banda, limitar-ho només al nostre ús ens va semblar que era molt pobre, i va ser quan vam iniciar les converses amb l'Ajuntament per dir que ens sembla que l'auditori ha d'acabar formant part de la xarxa cultural de la ciutat. Evidentment, tenint alguna mena de compensació en el sentit de l'ús de l'espai, però sí que volem arribar a un acord amb aquest conveni que estem negociant".

Un dels terrats de l'Auditori de Sant Francesc on s'han intervingut

Un dels terrats de l'Auditori de Sant Francesc on s'ha intervingut / Oscar Bayona

La previsió és que es pugui signar "ben aviat, no perquè s'hagi de fer el traspàs ja mateix sinó per tenir el full de ruta ben encarat. El traspàs potser serà d'aquí a tres, quatre o cinc anys. Tot depèn de com vagin evolucionant les obres, però la voluntat és que, si pot ser d'aquí a dos anys, millor que d'aquí a quatre o nou".

La visita d'obres, amb la participació de membres de l'Orfeó Manresà i també del regidor David Aaron López, ha permès accedir als terrats laterals on, malauradament, els excrements dels coloms omplen molts espais. Lluís Piqué, arquitecte responsable del projecte de rehabilitació, ha explicat que en un punt dels que tornen a estar plens d'excrements en van treure tres contenidors plens. També ha explicat fil per randa l'actuació.

Ha detallat que l’obra s'ha centrat en la intervenció de les naus laterals, «que estaven malmeses perquè s’havien fet petites intervencions que el temps va demostrar que no van ser suficients per garantir que l’equipament mantingués la seva capacitat estructural i de solidesa. Hi havia infiltracions d’aigua que van fer que, amb posterioritat, anessin caient les falses voltes ceràmiques que cobrien els espais del pis superior». Són les que s’han restaurat i reforçat, alhora que també s’han substituït part dels elements estructurals dels terrats i s’han impermeabilitzat. A una banda de la façana «es van cosir les fissures que hi havia» i «es van restituir els elements de coronament» que en seu dia es van eliminar per evitar despreniments. També es va restaurar la cornisa lateral de la façana que dona al carrer Campanes. 

Ha assenyalat que, pensant en properes obres, s’ha deixat una escala metàl·lica interior per accedir a la primera planta, que es darrers temps s’havia de fer per una incòmoda escala de gat, i s’ha col·locat una línia de vida.

Després de la que es faci a la coberta, ha informat Aloy, el proper pas ja serà la rehabilitació interior de l'edifici, inclosa la façana principal, del qual n'ha destacat el fet que és un tipus d'equipament cultural del qual no disposa la ciutat, amb cabuda per a unes 300 persones i amb una bona acústica que el fa ideal per a audicions de cant coral i musica de cambra, per exemple. "Després de fer la intervenció no pot quedar buit i això és el que potser hagués passat si se n'hagués de fer càrrec en solitari l'Orfeó". Els ha agraït "la generositat".

L'Auditori de Sant Francesc de Manresa

L'Auditori de Sant Francesc de Manresa / Oscar Bayona

[object Object]

L’actual Auditori de Sant Francesc era una església que formava part de l’antic convent de Sant Francesc. La va projectar l’arquitecte de l’orde dels mínims fra Joan Font, i la sol·licitud per a la seva fundació data del 1623, si bé la primera pedra no es va posar fins a l’any 1638, i les obres no es van acabar fins al 1679. Finalment, la van consagrar el 1683.

Es tracta d’una església de planta rectangular, en cantonada, amb dues mitgeres. Forma part de la trama urbana i antigament limitava amb l’antic recinte emmurallat, en una de les sortides de la ciutat antiga. A la façana principal, l’accés es fa a través d’un atri de tres arcs rodons, al damunt dels quals hi ha uns finestrals neoromànics.

Dins de l’atri, destaca el portal barroc que es conserva de l’època de la construcció de l’edifici. La façana lateral és quasi cega. A final del segle XIX, va ser molt transformada per l’arquitecte Bernat Pejoan, que hi va introduir la decoració d’estil neoromànic.

Annex a la part posterior hi ha l’edifici del convent, regit pels religiosos mínims des del 1835 fins al 1841, quan en van ser expulsats. El 1848 el convent el van ocupar les monges de l’ensenyança. Actualment pertany a l’Escola Joviat.

Destruït i saquejat

Durant la Setmana Tràgica, el 29 de juliol del 1909, i a causa de l’incendi ocasionat per les turbes revolucionàries, l’edifici va patir greus desperfectes. Gràcies a la protecció de famílies de Manresa i de fora, l’església es va reconstruir i va ser reoberta al culte l’any 1910. El 21 de juliol del 1936, l’Ajuntament va confiscar l’edifici i es va abandonar al saqueig. També el 1936 va ser utilitzat com a locals i impremta d’UGT.

Del 1939 al 1957, va actuar en substitució de l’església de Sant Pere Màrtir, fins a la construcció i inauguració de la parròquia de Crist Rei. Des del 1957 fins al 1974, l’església va estar al servei de la Companyia de Maria. El 29 d’abril del 1975, l’assemblea general de l’Orfeó Manresà va prendre l’acord d’adquirir l’església. Ho va fer el 22 de juny del 1976. A partir del dissabte 11 de novembre del 1978, el vell temple es va transformar en l’Auditori de Sant Francesc, al servei de l’Orfeó Manresà, amb el propòsit que les activitats artístiques fossin la continuació, en clau diferent, del destí de l’antic temple consagrat al culte de Sant Francesc de Paula, proclamat copatró de la ciutat l’any 1727.

La inauguració la va presidir el president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas i Joan. El 1981 s’hi van celebrar els funerals en homenatge de l’expresident de l’Orfeó Manresà Josep Maria Vives i Llambí, amb autorització del bisbat. El 21 d’abril del 1982, l’Orfeó en va cedir l’ús per 50 anys a l’Ajuntament, amb el compromís d’aquest de destinar-lo exclusivament a actes culturals i artístics, i la condició que, transcorregut aquest període, l’ús de l’auditori revertiria a l’Orfeó en bon estat de conservació lliure de càrregues. El termini s’acaba el 2032.