Nevarà a partir d'avui a Manresa?

Una borrasca mediterrània tornarà a portar inestabilitat, amb risc de precipitació i nevades a cotes relativament baixes

Previsió meteorològica per l'inici de la setmana

Previsió meteorològica per l'inici de la setmana / DdG

Redacció

L'hivern sembla voler acomiadar-se per la porta gran: Una borrasca mediterrània tornarà a portar inestabilitat, amb risc de precipitació i nevades a cotes relativament baixes. No es descarta veure neu a zones pròximes al litoral.

Serà precisament aquesta borrasca mediterrània la que donarà entrada a la potent entrada d'aire polar continental prevista per a final de diumenge i dilluns. L'hivern tornarà amb força.

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) assenyala el vòrtex polar com el possible responsable d'aquest moviment atmosfèric, segons exposa a Twitter: "Aquests dies el desplaçament del vòrtex polar cap a Europa i l'escalfament sobtat de l'estratosfera a l'Àrtic són els responsables del descens acusat de la temperatura que s'espera la setmana que ve".

Però què és el vòrtex polar estratosfèric? "És una zona de vents forts i rotació ciclònica situada a l'estratosfera polar, a entre 15 i 50 quilòmetres d'altitud. Es forma a la tardor -afegeix- pel ràpid refredament causat a la nit polar, el període de sis mesos sense radiació solar, i desapareix a l'estiu".

I la gran pregunta: Podrà nevar? La combinació d'un anticicló situat a prop del Regne Unit i la borrasca que impulsarà aire fred de la Mediterrània, obrirà la porta a aquesta entrada d'aire polar, que es barrejarà amb la humitat mediterrània. La barreja en pot tenir una conseqüència: neu.

Els pronòstics encara no són concloents, però coincideixen que la neu podrà descarregar a cotes baixes entre diumenge a la nit i la matinada. Tampoc es descarta que nevi dimarts a la matinada.

Segons els avisos que han activat el Servei Meteorològic de Catalunya, s'espera que pugui precipitar neu a nivell del mar i que a partir de 400 metres s'acumulin gruixos entre 2 i 5 centímetres.

De totes maneres, en cas de nevada, es tractaria d'un episodi inusual per les zones d'afectació, però en cap cas per l'abundància de neu.

A mesura que avanci la setmana, l'augment progressiu de la temperatura, tot i mantenir-se per sota de la mitjana per a aquesta època de l'any, deixarà ja en residual qualsevol possibilitat de neu a cotes baixes.