Sis partits de Manresa subscriuen l’acord per a una campanya electoral lliure de racisme i xenofòbia

Fem, En Comú Podem, ERC, PSC, Junts i Impulsem s’han sumat al pacte impulsat per la Generalitat a tot el país

Dos manresans votant durant unes eleccions municipals

Dos manresans votant durant unes eleccions municipals / ARXIU/OSCAR BAYONA

Redacció

Els partits polítics Fem Manresa, Manresa en Comú Podem, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya, Junts per Manresa i Impulsem Manresa s’han sumat a l’acord per evitar discursos racistes i estigmatitzadors contra les persones migrades durant la campanya electoral per a les municipals del 28 de maig. El manifest l’impulsa el govern de la Generalitat i a nivell de país ha rebut el suport d’una àmplia majoria de grups parlamentaris. L’objectiu del pacte és “salvaguardar la democràcia” i "blindar espais de debat polític rigorós”, en els quals es respectin els drets fonamentals.

Els partits signants conviden la resta de formacions polítiques a sumar-s’hi. En concret, el pacte busca refermar quatre principis: els valors democràtics de foment de la convivència i respecte a la diversitat; la funció pedagògica de la política, que ha d'explicar les causes de les transformacions socials i explorar solucions als reptes que aquestes plantegen; la responsabilitat pel que fa als efectes dels discursos polítics que s’emeten, i el compromís per un discurs que contribueixi a construir una societat cohesionada.

El manifest recull que “la utilització de proclames i relats xenòfobs i racistes contribueix a crear un clima de soroll, agressivitat, sensacionalisme, falsedats i desinformació que deriva en la pèrdua de confiança en la política i en les institucions democràtiques, cosa que aplana el camí al pensament únic i la dominació autoritària”. Els signants del manifest afirmen que “som conscients que el discurs polític no és mai neutre, que té efectes sobre la realitat i que pot ser part del problema o pot contribuir a trobar solucions”. Per això, "proposem i suggerim una implicació democràtica a tota la població manresana contra els discursos xenòfobs i racistes, així com el compromís per part de les entitats i mitjans de comunicació de no donar altaveus mediàtics als discursos d'odi".