ERC Manresa planteja crear un districte cultural al Centre Històric amb cinc equipaments de referència

La candidatura que encapçala Marc Aloy diu que treballarà per rehabilitar integralment el Teatre Conservatori

Anna Crespo, Marc Aloy i Tània Infante

Anna Crespo, Marc Aloy i Tània Infante / Arxiu Particular

Redacció

ERC Manresa planteja la creació d’un districte cultural al Centre Històric, que esdevingui un pol d’activitat i es vertebri a l’entorn de cinc equipaments: el Teatre Conservatori, l’Anònima, l’Auditori de Sant Francesc, el nou Arxiu Comarcal i el Museu del Barroc.

La candidatura que encapçalà l’actual alcalde Marc Aloy prioritzarà la rehabilitació integral del Teatre Conservatori perquè esdevingui la nova seu de l’Escola d’Arts Escèniques de la ciutat i es consolidi com un dels espais de referència de l’activitat cultural de Manresa. Aloy ha apuntat que “el Conservatori és un dels grans actius de la ciutat i un pol cultural i, per això, plantegem l’inici d’una remodelació total d’un equipament que l’any 2028 commemorarà el 150è aniversari”. Per a ERC l’Escola d’Arts Escèniques ha de ser un espai públic amb capacitat d’acollir els alumnes de les diferents disciplines artístiques que es poden estudiar a la ciutat. Es calcula que actualment a Manresa hi ha prop de 800 persones que cursen ensenyaments d’arts escèniques (teatre, teatre musical i circ).

Una inversió necessària

Anna Crespo ha apuntat que “el Teatre Conservatori forma part de la història de la ciutat i és sinònim de cultura amb una programació estable de qualitat, però cal una reacció per donar resposta a un equipament que ha quedat obsolet i en què és necessària una inversió important”. Per a ERC “Manresa és una ciutat de teatre i el Conservatori serà una peça clau”.

En clau cultural, ERC també posa en valor haver pogut recuperar l’Auditori de Sant Francesc i condicionar-lo perquè esdevingui un espai referent per a la música de cambra i la dansa. En aquest sentit, l’alcalde ha volgut remarcar “l’agraïment a l’Orfeó Manresà per haver cedit aquest espai i el nostre compromís per posicionar-lo com un espai cultural polivalent”.

I l’aposta de l’Anònima perquè es consolidi com un espai per a la cultura transformadora. El partit vol fomentar la creació per part de totes les persones, no només aquelles que produeixen d’una forma més professional. Per a Crespo, aquesta creació d’una forma comunitària “posa l’èmfasi en el procés i, per això, proposa els espais subterranis de l’Anònima per acollir aquest treball que l’acosti a la ciutadania. Compartint espai amb ProManresa poden sorgir grans oportunitats per a les indústries creatives i la cultura transformadora”.

En matèria d’equipaments, per a ERC també serà transformador el nou Arxiu, situat darrera l’edifici de l’Ajuntament i que permetrà unir l’arxiu de la ciutat i el comarcal en un espai més ampli. A més, tenint en compte l’important llegat jueu de l’arxiu, un dels més importants de Catalunya, ERC proposa la creació d’un espai dedicat íntegrament a divulgar el fons jueu de la ciutat.

Formaran part també del Districte Cultural els nous museus de Manresa i del Barroc de Catalunya, en una actuació que ha permès preservar el patrimoni de l’antic Col·legi Sant Ignasi. Els dos museus, amb més de 8.000 metres quadrats, tindran també implicacions urbanístiques i de cohesió de tot aquest entorn del Centre Històric.

Per a ERC tots aquests espais permetran recuperar patrimoni i donaran forma a un nou Districte Cultural integrat al centre, obert a la ciutadania, transformador d’espais públics i que implicarà, també, un major protagonisme per als vianants amb més dinamisme, activitat econòmica i oportunitats per a tot l’entorn.

Estudis públics

Finalment, ERC Manresa també planteja que el Teatre Conservatori aculli el Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral i farà pressió al Departament d’Educació perquè esdevinguin uns estudis de caràcter públic.