L'Ajuntament de Manresa valora el seu patrimoni en 226 milions d'euros

Cada cop que comença un mandat es porta a terme la comprovació de l’inventari general consolidat de béns públics

L’import total figura al compte general de l’Ajuntament i es va actualitzant

L’import total figura al compte general de l’Ajuntament i es va actualitzant / Arxiu/Gemma Camps

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Quant val Manresa? L’últim inventari aprovat diu que els béns municipal sumen exactament 226.897.127 euros.

L’inventari s’aprova cada cop que comença un mandat i el patrimoni sembla que ha crescut, perquè fa 4 anys la xifra era de 196 milions.

El regidor d’Hisenda, Pere Massegú, va explicar que es modifica en temps real. Sempre que hi ha despeses d’inversió hi ha béns que s’afegeixen a l’inventari de béns, que es tanca a final de cada any i, també, quan finalitza un mandat polític perquè el nou consistori el tingui perfectament negre sobre blanc.

L’inventari especifica els diferents epígrafs i el seu valor. Els immobles de servei públic són els que sumen més valor: 89.783.642 euros. Seguits dels immobles patrimonials, amb 51.647.731 euros i per les places i vials urbans, amb 41.534.744 euros.

Els vials no urbans estan molt menys cotitzats i se’ls valora en 1.507.991 euros. A la categoria d’altres béns d’ús públic hi ha 2.144.854 euros; per a mobles de servei públic, 15.118.320 euros; els parcs i jardins estan valorats en 17.462.812 euros i la resta correspon a drets i béns mobles patrimonials.

És el mateix import que figura al compte general de l’Ajuntament. A 31 de desembre del 2022 era de 224.637.784 euros.

Actualitzacions

La variació es deu a que amb la incorporació de forma automàtica d’actualitzacions a vegades es comptabilitzen bens conseqüència de projectes d’obra executats que després quan es revisen es veu que hi ha instal·lacions, per exemple de serveis de subministrament, que no corresponen a l’Ajuntament.

En relació a l’inventari de fa 4 anys, els immobles patrimonials mantenen la valoració a l’entorn dels 50 milions d’euros, així que l’increment de 196 a 226 milions d’euros cal buscar-lo en altres epígrafs que tenen a veure amb els immobles de servei públic i les noves urbanitzacions.

Cal recordar que aquestes valoracions van canviant amb el temps i la forma de comptabilitzar-les també. Fa uns anys era més elevada. La de juny de l’any 2015 va ser de 374.218.271 euros, la de gener del 2016, 375.878.412 euros, i la de desembre del 2018, 376.500.237 euros.

L’inventari està compost de 2.386 fitxes, que es troben distribuïdes en els 4 llibres següents: el llibre de béns, drets i obligacions; el llibre del patrimoni municipal de sòl i habitatge;el llibre de patrimoni històric-artístic i el llibre de béns revertibles. Les corporacions locals tenen inventariats els seus béns i drets sigui quina sigui la seva naturalesa i forma d’adquisició. I l’inventari ha d’estar actualitzat amb altes i baixes.

Els ens públics són titulars del conjunt de béns i drets que integren el seu patrimoni; ara bé, els béns públics estan subjectes a un règim singular de dret administratiu. El patrimoni de les Administracions locals catalanes es classifica en béns de domini públic, béns comunals i béns patrimonials.

Més enllà del formalisme que suposa un document d’aquesta naturalesa, dona una certa visió del valor de la ciutat, sempre tenint present que difícilment es vendrà mai no només un carrer sinó un edifici patrimonial.

En anteriors inventaris s’havia comptabilitzat que un carrer com el d’Arcs de Santa Llúcia estava valorat en 3.675 euros mentre que el passeig de Pere III ascendia fins a 2,6 milions d’euros.

Subscriu-te per seguir llegint