La Generalitat concertarà 31 places per a gent gran a Manresa, però encara no sap on

Per a la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran l’oferta del Govern català «no arriba a cobrir ni una tercera part de la llista de gent que està esperant una plaça pública»

Solar del barri del Xup on ha d'anar la residència pública

Solar del barri del Xup on ha d'anar la residència pública / Arxiu/Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

La Generalitat ha confirmat a Regió7 que té previst concertar 31 places de residència per a gent gran a Manresa. És una previsió que ja va fer el juliol passat. Aleshores, però, segons va informar, era una xifra que no estava tancada. A dia d’avui, dos mesos després, tampoc no és cent per cent definitiva. A més a més, hores d’ara encara no sap a on aniran

La concertació d’aquesta trentena de places per a gent gran no necessàriament vol dir que Manresa passi a disposar de 31 places més d’oferta pública al marge de les que ja hi ha. Una possibilitat és que algunes de les existents que ara són privades passin a ser concertades, és a dir, pagades amb diner públic, de manera que la concertació sigui en places que existeixen actualment.

Demanat per aquest diari sobre la valoració que fa d’aquesta dada la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, Víctor Feliu, que n’és el coordinador, ha comentat en nom seu que «veiem que aquestes 31 places concertades no arriben a cobrir ni una tercera part de la llista de gent que està esperant una plaça pública». És per aquest motiu, remarca, que «continuem reclamant la construcció d’una residència pública a Manresa».

El coordinador de la Plataforma ha lamentat i ha volgut «deixar constància del nostre malestar pel fet que ens haguem d’assabentar d’aquesta informació a través d’aquest diari». 

Explica que el 8 de maig passat van mantenir una reunió a Barcelona amb el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens, i «ens va dir que en quatre dies ens dirien el número de places públiques a Manresa perquè farien una roda de premsa. Estem a 13 de setembre [aquest diari va parlar amb Feliu abans d’ahir] i no ens ha dit res de res. La setmana passada li vam enviar un correu per fer-li saber que fa quatre mesos que esperem una resposta». 

Per altra banda, comenta que, igualment, el 12 de juliol passat també van celebrar una reunió amb l’Ajuntament en la qual van participar els caps dels tres partits que van fer coalició per governar Manresa -l’alcalde a Marc Aloy per ERC, Anjo Valentí pel PSC i Joan Vila per Impulsem-, juntament amb la regidora responsable de Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs. «Ens van dir el mateix, que en quatre dies en dirien les places concertades. Han passat dos mesos i no ens han dit res. Denunciem aquesta actitud de l’administració a nivell general i municipal». 

Represa de la cita dels dilluns

Recorda que aquest dilluns, la Plataforma recuperarà la cita reivindicativa a la plaça Major de tots els dilluns, a les 11 del matí, davant de l’ajuntament, que s’ha deixat de fer durant l’etapa estival.  

Per a Feliu, la situació actual a Manresa «no és acceptable» i hi afegeix que «estem indignats». Recorda que la ciutat és una de les més envellides i, per tant, amb més necessitat de places de residència. Destaca que, tot i que amb la pandèmia hi va haver baixes i fins i tot famílies que van decidir treure els seus avis de les residències, no és menys cert que també hi ha hagut un increment de la dependència que, per tant, fa més necessàries que mai l’existència de places a les residències i, en concret, diu, la residència pública que fa anys reclamen al Xup. 

Moguda al Xup en els dos anys de la posada simbòlica de la primera pedra

El dissabte 21 d’octubre, coincidint amb els dos anys de l’acte que es va fer al Xup per posar una primera pedra simbòlica de la reclamada residència pública al barri, els impulsors d’aquella iniciativa, que va aplegar més d’un centenar de persones, han organitzat una «nova moguda» per recordar aquell moment, i, alhora, palesar que la reivindicació continua ben viva, ha explicat Víctor Feliu, coordinador de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran. 

A les 11 del matí, sortirà una cercavila fins al solar de la residència i, així com fa dos anys es va posar una primera pedra simbòlica amb una placa commemorativa, en aquesta ocasió serà «una cadira amb ferros i formigó com a simbologia que estem esperant que l’administració compleixi el que va prometre, com recorda el document signat». Afegeix que «continuarem esperant fins a aconseguir-la».

En l’acte celebrat el 24 d’octubre de fa dos anys, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, una de les entitats participants, va dir que a la ciutat hi ha «un dèficit important» de places geriàtriques i que «entre públiques, concertades i privades n’hi ha 446 i en farien falta unes 800 per cobrir la demanda». Va incloure els parlaments de representants de sis associacions i plataformes; una cercavila reivindicativa, la col·locació de la primera pedra simbòlica, i una arrossada popular.

Subscriu-te per seguir llegint