Alumnes del Catà denuncien que al bus urbà per anar a la subseu de l’institut no s’hi cap

Els estudiants han d’agafar la L5 per arribar fins a les Cots, on hi ha l’Escola Oficial d’Idiomes

El centre es va queixar ahir al Departament d'Educació, a l’Ajuntament i als serveis territorials

Queixes de l'alumnat que ha d'anar a l'Escola Oficial d'Idiomes, on es fan classes del Guillem Catà, pels problemes per arribar-hi amb el bus urbà

Per veure aquest vídeo, subscriu-te a Regio 7 o inicia sessió si ja ets subscriptor

Subscriu-te

Ja ets premium? Inicia la teva sessió aquí

Arxiu particular

Gemma Camps

Gemma Camps

Aquest curs, 500 alumnes de la família de Sanitat i de la de Serveis Sociocultural i a la comunitat de l’Institut Guillem Catà van a classe a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Manresa, que s’ha convertit en subseu del Catà per manca d’espai. Si volen utilitzar el transport públic per arribar a la barriada de les Cots, on està l’EOI, ho han de fer amb el bus urbà, la L5. Estudiants del centre s’han queixat que al bus és habitual que no s’hi càpiga i que sovint fa curt i n'hi ha que queden a terra. També lamenten la manca de freqüències.

Una de les queixes d’alumnes amb qui ha parlat Regió7 és que, si quan es van matricular els haguessin advertit que haurien d’agafar el bus per anar a classe, potser s’ho haurien repensat. És el cas de Sílvia Vicents, que fa el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència. «No ens van avisar», assegura. Comenta que hi ha «dies que no hi cabem i hi ha gent que s’ha quedat fora» i que «anem superapretats». Té tres fills i diu que no pot arribar a la parada una hora abans i que, quan plega al vespre, com que el bus fa un recorregut diferent que no li va bé, acaba baixant a peu. Ho va comentar als conductors i «van dir que s’han queixat, però que no posaran més busos». Els dies feiners, els busos que fan la L5 passen cada hora. 

«Sempre va a tope»

Júlia Escobar és de Sant Salvador de Guardiola i fa el mateix cicle formatiu que Vicents. Diu que el bus «sempre va a tope» i que «l’altre dia em van tancar la porta als nassos». Molts alumnes com ella l’agafen al Pont de Ferro, on cada dia es fan cues. Comenta que el primer curs el va fer al Catà i que, «si arribo a saber que aquest curs l’havia de fer a un altre lloc, no hi aniria perquè m’agafa molt lluny». Quan espera el bus, a 2/4 de 3 de la tarda, per ser a l’EOI a tres quarts, diu que «va a petar». Per a més inri, com que és de fora, fa notar que les combinacions entre els horaris del bus per anar a Manresa i el de l’EOI són impossibles i que si ha d'anar a peu al vespre és «un problema perquè és molt fosc»

També es queixa una altra estudiant, Xènia Riera, de Sant Fruitós de Bages, que fa el mateix cicle al Guillem Catà que Vicents i Escobar. Com elles, afirma que, si hagués sabut les condicions amb què es trobaria per anar a classe aquest curs, s’ho hauria «pensat abans» de continuar al mateix centre. 

Quan arriba a l’estació d’autobusos de Manresa des de Sant Fruitós, com que la combinació és molt dolenta, remarca, no sempre pot enllaçar amb la L5 i la va a buscar al Pont de Ferro on «sempre hi ha un munt de gent».

«El desencaix és enorme»

Demanat per aquest diari, el director de l'institut manresà, Carles Lapeña, va informar ahir que a la tarda tenia previst enviar un informe al Departament, a l’Ajuntament i als Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya central per denunciar la situació. Des de l’inici de curs han rebut cinquanta queixes d’alumnes. Recalcava que un dels principals problemes és que «el desencaix és enorme» del bus urbà que han d’utilitzar els estudiants per arribar a l’EOI amb les línies interurbanes, pensant en l’alumnat que arriba de fora. «Aquest tema els està generant molts problemes». No és l'únic.

Subscriu-te per seguir llegint