Antena 3 TV i Telecinco van prioritzar el PSOE i el PP durant la cobertura del 12-M, segons el CAC

L'organisme presenta un informe que apunta que la CCMA va equilibrar els temps dels diferents partits

Els candidats a les eleccions del 12-M al debat de 3Cat, amb la moderadora del debat, la periodista Ariadna Oltra, al mig

Els candidats a les eleccions del 12-M al debat de 3Cat, amb la moderadora del debat, la periodista Ariadna Oltra, al mig / 3Cat

ACN

Un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha determinat que Antena 3 TV i Telecinco han fet una cobertura de les eleccions del 12-M prioritzant el PSOE i el PP i deixant "amb percentatges molt baixos" altres partits que tenen representació a la cambra. Després d'haver analitzat les cobertures realitzades pels set principals mitjans audiovisuals que es reben a Catalunya, el CAC assegura que TV3 i Catalunya Ràdio van aplicar una fórmula per equilibrar els temps de les vuit candidatures que tenien representació, mentre que RTVE va tendir a la proporcionalitat. L'organisme ha certificat que les televisions privades d'àmbit estatal han fet una cobertura informativa en clau estatal i un "biaix informatiu que caldria corregir".

"Antena 3 TV va centrar la cobertura en dos partits: el PSC-PSOE, amb un 33,2% del temps total i el PP, amb el 25,1%, tot i que aquest era el partit amb menys representació electoral en el Parlament de Catalunya. En síntesi, la diferència entre el candidat amb més temps i amb menys va ser de 32,5 punts percentuals, la més elevada de tot l’informe", han assenyalat. "Telecinco també va prioritzar el PSC i el PP, de manera que la forquilla de temps entre el primer i l’últim candidat va ser de 23,8 punts percentuals", han afegit.

Per contra, segons el CAC, la CCMA va fer un seguiment de la campanya amb la compensació dels temps més alta, sense arribar a la igualtat. "El cas més accentuat d’anivellament va ser TV3, on la forquilla de temps entre el que en té més i el que en té menys va ser només de 7,6 punts percentuals", han recordat.

Han explicat que Catalunya Ràdio va encabir les vuit candidatures en una forquilla de 13,3 punts i La 1, per la seva part, va situar els vuit partits que van obtenir representació parlamentària en les eleccions del 2021 en una forquilla de 20,1 punts percentuals, respectant, de manera general, l’ordre del partits. Així, el primer partit en vots i escons (PSC) va obtenir el temps més elevat (25% del total) mentre que el PP, que era el que tenia menys representació electoral, va obtenir la cobertura més baixa (5,1%).

"La cobertura de TVE Catalunya es va regir per un comportament similar, amb una forquilla de 19,5 punts percentuals entre el que té més temps i el que en té menys", han exposat.

Finalment, el CAC ha explicat que RAC1 va encabir les vuit candidatures en una forquilla de 13,2 punts entre el primer i l’últim, aplicant una fórmula a mig camí entre l’anivellament de la CCMA i la proporcionalitat estricta de RTVE.