Cent vint professionals es formen a Althaia per atendre urgències pediàtriques

La jornada va celebrar la seva 41a edició combinant casos pràctics i teòrics

Imatge d'un dels tallers que es va portar a terme

Imatge d'un dels tallers que es va portar a terme / Althaia

Redacció

Després de 40 anys, la Jornada d’Urgències en Pediatria de la Fundació Althaia manté el nivell, l’interès i la participació. En la 41a edició, celebrada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, hi van prendre part més de 120 professionals de diferents punts de la geografia catalana, que es van trobar per compartir coneixements, debatre i intercanviar experiències i reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb l’atenció pediàtrica urgent.

Com és habitual, la jornada va incloure teoria i pràctica. En la part teòrica es van celebrar dues taules, una anomenada “Què cal fer davant de...”, en què es van proporcionar coneixements i consells útils per resoldre situacions que poden aparèixer a urgències, vinculades sobretot a patologies neurològiques i metabòliques. 

En la segona, sobre controvèrsies, es van plantejar diferents solucions davant una mateixa situació. Un dels temes que es va tractar va ser la detecció sistemàtica de virus respiratoris a Urgències. En aquest sentit, es va posar sobre la taula que no sempre és necessari fer proves per conèixer el virus causant de la infecció i que només és imprescindible en els casos en què l’evolució de l’infant així ho recomani. En aquesta part també es va parlar del tractament de la bronquitis aguda i l’ús de l’ecografia en el diagnòstic de la pneumònia. A banda, es van debatre diferents casos clínics.

Simulació d'un cas crític

La part pràctica, molt ben valorada pels assistents, va incloure sis tallers. N’hi va haver que ja s’havien ofert en edicions anteriors perquè són molt demandats pels professionals, com el taller sobre ventilació no invasiva en nens, el de simulació d’un cas crític i el dels dispositius en els casos de pacients crònics complexos pediàtrics. A més, se’n van incorporar de nous que s’ajusten a noves necessitats, com són el taller sobre radiologia, electrocardiogrames i la venopunció ecoguiada.

La jornada, organitzada pel Servei de Pediatria d’Althaia, va comptar amb la participació com a ponents de professionals de la mateixa institució, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de l’Hospital General de Catalunya, del Consorci Sanitari de Terrassa, de la Mútua de Terrassa, de l’Hospital Universitari d’Igualada, de la Corporació Sanitària Parc Taulí, de l’Hospital General de Granollers i de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues.

Entre els assistents hi havia tant professionals mèdics com d’infermeria vinculats a les urgències pediàtriques. La inauguració va anar a càrrec de la Dra. Montserrat Domènech, directora assistencial d’Althaia, i la Dra. Sílvia Sánchez, cap del Servei de Pediatria.