L'Ecoviure es consolida al centre i posa de manifest la vitalitat del sector

Paradistes de la fira manresana destaquen el creixement del certamen ecològic des del canvi d'ubicació

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Productes i serveis per a portar un estil de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient. És el que es pot trobar aquest cap de setmana en què la fira Ecoviure ha transformat la principal artèria comercial de Manresa en un gran aparador ecològic. Es tracta d'una fira multisectorial, per tant, s'hi poden trobar des de vehicles elèctrics de primeríssima gama a bosses de roba fetes a mà de forma senzilla.

La majoria dels paradistes consultats per aquest diari valoren molt positivament el canvi d'ubicació que va fer-se la passada edició, anteriorment el certamen se celebrava al Palau Firal. Lidia Martínez fa motxilles i bosses de roba de forma artesanal i creu que l'Ecoviure ha millorat molt des que està al centre de la ciutat. La seva opinió exemplifica un sentir general entre els paradistes, molts dels quals, per cert, hi debuten en aquesta edició o bé sumen enguany la seva segona. Fet que dona idea de la capacitat d'atracció de la fira i també de la bona salut del sector perquè demostra ser capaç de renovar-se.

La gran varietat de producte és un altre element que ajuda a entendre la vitalitat del negoci de la sostenibilitat. Per a Lídia Martínez, aquesta justament és una de les característiques que atorga "interès" a la fira. hi ha molta varietat de productes". Martínez també comenta que té clientes que busquen la seva parada d'un any per l'altre perquè van quedar molt contentes amb la compra i ella creu que això és "molt bonic".

Portar un estil de vida sostenible comporta produir menys residus i en aquesta fira es pot comprovar que hi ha formes molt originals de fer-ho. Per exemple, Cecília Gutiérrez té una parada on ven embolcalls que substitueixen el paper de plata i el film i que són fets a mà a Cardedeu amb cera d'abella, resina de pi, oli de jojoba i tela de cotó.

Gutiérrez assegura que aquesta mena de fires sostenibles "són una forma de donar a conèixer productes que són nous i la gent encara no s'hi ha familiaritzat".

Una de les parades que atrau més curiosos a la fira és la de kokedamas que regenta Martí Alsina. Explica que kokedama en japonès vol dir bola de molsa i es tracta de substituir els testos fets de plàstics per uns que es fabriquen només amb molsa.

Alsina fa saber que "la molsa té la capacitat d'emmagatzemar aigua i això fa que les arrels de les plantes que hi planten sempre estiguin humides. Mamen és una manresana que s'ha endut una orquídia en un d'aquests testos naturals tan curiosos perquè li ha fet "molta gràcia" i creu que "quedarà molt bonic".

Aliments d'orígens conscients

Un dels pals de paller de la fira són els aliments que tenen orígens responsables en l'àmbit mediambiental. L'exemple perfecte és la parada d'Arnau Vilumara, que pastura ramats de vaques i ovelles a Castellfollit del Boix i en ven de forma directa la carn de vedella i xai.

El que fan s'anomena agricultura regenerativa perquè respecta tots els estats de la natura. Per Vilumara, és molt important que els productes responsables es donin a conèixer perquè "beneficien tant a les persones que els consumeixen com a la natura en si mateixa".

"Hi pot haver una altra moda"

Marta Riera va treballar durant anys al sector de la moda i va ser un testimoni en primera persona "d'una de les indústries que més contamina de tot el món". Explica que se'n va adonar que "hi pot haver una altra moda", així doncs, va decidir emprendre el seu propi projecte Hatimu i elabora peces de roba amb teixit natural que estampa i tenyeix amb plantes i ha portat amb un estand a l'Ecoviure".

Cadascuna de les peces que ven és única perquè han estat estampades amb diferents plantes. A la tarda fa tallers per "fer una petita mostra de com treballo i tot el que hi ha darrere". Creu que s'hauria de parlar més de "l'impacte brutal al medi ambient" que genera la indústria de la moda ràpida i ara s'està obrint "un camí cap a un consum conscient de la moda".