A Manresa, el 90% dels voluminosos es llencen al carrer sense concertar-ne la recollida

La mitjana mensual d’enguany va ser de 76.017 quilos de mobles i electrodomèstics vells, dues tones i mitja al dia

Imatge d'arxiu de restes de mobles abandonades al carrer

Imatge d'arxiu de restes de mobles abandonades al carrer / Arxiu Particular

Francesc Galindo

Francesc Galindo

A Manresa, el 90% dels mobles i electrodomèstics voluminosos vells s’abandonen a la via pública sense trucar al 010 per concertar-ne la recollida. Es tracta d’un percentatge que fa 5 anys ja s’hi donava i que, pel que sembla, no hi ha manera de corregir.

Quan es va presentar el desembre del 2020 la campanya «Trucant al 010 Millor» les xifres eren de 2.100 quilos diaris de voluminosos abandonats.

Segons ha informat l’Ajuntament, la mitjana mensual d’enguany fins a l’agost va ser de 76.017 quilos, el que dona 2.533 quilograms diaris, encara més que anys enrere.

La campanya comptava amb la presència de quatre agents cívics per fer tasques d’informació a tots els barris de la ciutat.

A finals del 2020 cada dia es recollien de la via pública 2.100 quilos de mobles vells, electrodomèstics i altres estris. La recollida per part de l’Ajuntament només era concertada en un 13% dels casos. En el 87% restant simplement quedaven fent nosa i embrutant la via pública.

Per posar fre a aquesta situació, que va a pitjor i no a millor amb el pas dels anys, l’Ajuntament de Manresa va posar en marxa la campanya, però el problema persisteix.

Tant és així que ha calgut augmentar el servei, que a partir d’aquest novembre passarà de tenir un cost de 379.000 euros anuals a 490.000 euros

Més hores i un vehicle nou

Hi haurà més hores de feina i un vehicle nou amb una petita grua per moure els mobles més pesants. 

En el contracte antic de recollida de residus es va preveure un equip per a la recollida de voluminosos, que amb l’ampliació de fa un parell d’anys va arribar a ser un equip més un altre que hi dedicava dos terços de jornada. Ara seran dos els equips.

Amb aquests 110.000 euros més també s’assumirà el cost d’amortització i finançament del vehicle amb característiques adaptades per poder realitzar aquest tipus de recollida: caixa oberta, divuit metres cúbics, grua de set tones i plataforma elevadora. Es millorarà la freqüència del servei. 

El regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet, va explicar que s’esmerçaran més esforços «en un dels temes que som conscients que generen molèsties a causa del molt incivisme que hi ha en l’abandonament de mobles al carrer i al qual hem de fer front». Huguet va afirmar en el ple municipal del mes de setembre que el servei costarà més diners que el que s’havia previst inicialment, «però serà molt millor i Manresa s’ho mereix».

Modificació del contracte

En el mateix ple el regidor de Junts Josep Gili va afirmar que d’aquesta forma el cànon anual del contracte dels serveis de recollida de residus i neteja viària passarà de 9.025.116 a 9.514.723 euros.

Gili va fer notar que s’havia aprovat per junta de govern la segona modificació del contracte dels serveis de recollida de residus municipals i neteja viària, adjudicat a FCC Medio Ambiente, amb efectes a 1 de novembre de 2023 i fins a la finalització del contracte, en data 31 d’octubre de 2033. 

Una segona modificació del contracte que pel volum econòmic és el més important que gestiona l’Ajuntament.

Subscriu-te per seguir llegint