Dilluns reivindicatius que duren 5 anys a Manresa

La plataforma de gent gran manté les concentracions periòdiques que va posar en marxa l’any 2018  

La concentració del dilluns 13 de novembre, fins ara la darrera

La concentració del dilluns 13 de novembre, fins ara la darrera / Arxiu Particular

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Cinc anys de dilluns reivindicatius. Aquest és el temps que porta un grup d’activistes congregats sota el paraigua de la Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran reclamant periòdicament, sempre en dilluns a les 11 del matí, davant l’Ajuntament de Manresa millores per al col·lectiu.

Una seixantena de persones van estrenar el fòrum de debat a la plaça Major. Els promotors de la iniciativa van desplegar una pancarta en què es podia llegir «El Bages per unes pensions dignes», però van deixar clar que el debat públic no seria només sobre les pensions sinó sobre el conjunt de problemàtiques que afecten el col·lectiu de la gent gran i que el dia de demà ho faran als que en aquests moments són joves.

Imatge de la primera concentració dels dilluns a la plaça Major

Imatge de la primera concentració dels dilluns a la plaça Major / Arxiu/F.G.

Van convocar una altra concentració pel següent dilluns que s’ha anat repetint periòdicament fins ara per visualitzar un conjunt de problemàtiques que afecten de forma frontal els treballadors, però, al mateix temps, no estan aconseguint una mobilització social en consonància.

Per exemple, es va posar de manifest que a Manresa cal esperar 2 anys per tenir una plaça de residència pública, que el 83% de les places geriàtriques són privades i que els preus per accedir a algunes de les residències privades manresanes són prohibitius per a la gran majoria dels ciutadans, ja que el seu import oscil·la al voltant dels 2.000 euros mensuals en habitació compartida. Uns preus que fins i tot obliguen famílies a endeutar-se.

Els convocants van insistir que es tractava d’un fòrum obert a tothom. Un rere l’altre, alguns dels participants van prendre la paraula i aquesta dinàmica és la que s’ha mantingut. Ahir mateix, sense anar més lluny, hi va haver una altra concentració i no tenen intenció d’aturar la reivindicació. 

Amb distància i mascareta

Amb distància i mascareta / Arxiu Particular

Durant aquest període de 5 anys la protesta no es va interrompre ni durant la pandèmia i es van poder veure els activistes manifestant-se amb distància entre ells i mascareta. Fruit de la mobilització, el 4 de febrer del 2020 van signar un acord amb l’Ajuntament per millorar l’atenció a un col·lectiu que suposa més del 20% de la població de la ciutat. 

Múltiples fronts

No han faltat manifestacions, debats, actes informatius i de confrontació de programes electorals. Abans de les passades eleccions municipals, van pujar a l’alcaldia de l’Ajuntament i es van entrevistar amb l’alcalde Marc Aloy perquè es construeixi la promesa residència de gent gran al barri del Xup. La reclamació d’aquest equipament ha estat una de les constants de la plataforma de gent gran. Van posar una primera pedra simbòlica en un acte públic al barri el 24 d’octubre del 2021 i el passat 21 d’octubre van muntar una cercavila presidida per una cadira reivindicativa que simbolitzava el temps que fa que esperen la construcció de la residència pública.

El mes passat, coincidit amb el Dia Internacional de les Persones Grans, van aprofitar per fer un acte reivindicatiu per demanar lavabos públics a la ciutat. Van inaugurar i lliurar a l’Ajuntament una tassa de vàter amb el lema «Volem lavabos públics ja!».

Fins i tot han anat al Parlament. El 9 de març del 2022 es van reunir amb diputats dels grups parlamentaris del PSC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i Ciutadans per exposar «la urgent necessitat de construir la residència per a gent gran, al barri del Xup». La pròxima protesta serà aviat.