L’Ajuntament fa passes per crear als Panyos de Manresa un espai divulgatiu de l’antiga fàbrica tèxtil

S’ha sol·licitat una subvenció al ministeri de Turisme de prop de 3 milions d’euros i una de 2,8 a través del 2% cultural, a la qual cal afegir 1 milió del consistori

L’objectiu és destinar els diners a rehabilitar i a donar ús a la històrica construcció 

Manresa planeja convertir els Panyos en un espai divulgatiu

Manresa planeja convertir els Panyos en un espai divulgatiu / Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

Al llarg dels anys s’ha especulat en més d’una ocasió sobre els usos que es podrien donar a la fàbrica dels Panyos un cop rehabilitada. Un que, si s’aconsegueixen els diners per tirar-lo endavant, s’ha concretat és el de dedicar un espai de la planta baixa de l’edifici a divulgar la seva història com a exemple pioner del procés d’industrialització catalana, espanyola i europea, i, alhora, com a punt d’interès del Parc del Cardener en el conjunt de l’Anella Verda.

Per una banda, s’ha demanat una subvenció propera als 3 milions d’euros al ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i, per l’altra, una de 2,8 milions a través del 2% cultural. Aquesta darrera, forma part d’una inversió total de 3,8. El mes passat, l’Ajuntament va explicar al ple que havia obert una partida amb 1 milió per complementar els 2,8 demanats.

La primera subvenció s’havia de saber si estava adjudicada entre final d’octubre i principi de novembre, però s’ha posposat. Pel que fa a la de 2,8 milions, es va demanar a l’octubre i la previsió és que se sàpiga al cap de sis mesos si ha estat concedida. 

Una vista de la fàbrica dels Panyos de Manresa

Una vista de la fàbrica dels Panyos de Manresa / Mireia Arso

A banda de rehabilitar l’edifici, es pretén construir un centre de divulgació dels Panyos per donar un ús a l’espai que fa dos segles havia estat una important fàbrica de Catalunya, alhora que es vol que sigui la porta d’entrada al Parc del Cardener com a punt d’acollida dels visitants, on es puguin trobar fulls d’itineraris per l’Anella Verda i d’activitats que puguin tenir algun lligam amb el Cardener.

L’ajuda sol·licitada al ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en l’àmbit «Ajudes per a la rehabilitació de patrimoni històric. Programa de millora de la competitivitat i de dinamització del patrimoni històric amb ús turístic», és una subvenció amb una finalitat turística, motiu pel qual, expliquen fonts de l’Ajuntament, el ministeri demanava que inclogués un mòdul d’acollida de visitants. El projecte que es va presentar va ser: «Els Panyos de Manresa, fàbrica pionera en la industrialització del sud d’Europa. Centre d’interpretació de l’antiga fàbrica tèxtil dels Panyos com a exemple pioner del procés d’industrialització catalana, espanyola i europea, i com a punt d’interès del Parc del Cardener, dins de l’Anella Verda de Manresa». Contempla la restauració estructural de la meitat de l’edifici i la construcció d’un mòdul interior a la planta baixa per a l’espai divulgatiu i d’acollida. Es va demanar una subvenció per valor de 2.999.388 euros, que és el màxim que permetia la subvenció. Si es concedeix, el ministeri aportarà el 100% del cost. 

La segona subvenció

Quan l’Ajuntament ja havia demanat aquesta subvenció, l’estat espanyol va convocar el programa del 2% cultural del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per finançar treballs de conservació de patrimoni històric, que el govern manresà també va voler aprofitar per tenir més possibilitats de finançament. 

Es va demanar la subvenció per a la restauració estructural de tot l’edifici (2.850.070 milions d’euros). En aquest cas, hi havia cofinançament. Per això, es va obrir una partida d’un milió d’euros, de manera que la subvenció cobreix el 75% i la partida municipal, el 25%. La convocatòria es va publicar el juliol passat i el termini de presentació era de l’1 de setembre al 15 d’octubre. 

Els diners es destinaran exclusivament a la restauració estructural dels sostres de la fàbrica, de la qual hi ha fet el projecte executiu des del juny passat.

Un dels sostres de la fàbrica dels Panyos de Manresa

Un dels sostres de la fàbrica dels Panyos de Manresa / Mireia Arso

363 finestres

La fàbrica Miralda o dels Panyos és la més antiga de Catalunya i d’Espanya que s’ha conservat amb les seves característiques originals. Va ser construïda i posada en funcionament la dècada del 1820 i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 2009, any en què es va fer un Pla Director del conjunt, aprovat el 2011. Amb una façana que inclou 363 finestres, és una fàbrica de riu, que vol dir que en el moment de la seva construcció funcionava amb l’energia procedent d’una roda hidràulica moguda per l’aigua del Cardener. La companyia de Pau Miralda s’havia enriquit amb la producció de seda durant el segle XVIII i la fàbrica representa el pas a la nova indústria moderna i la introducció de la Revolució Industrial a Manresa. El 1822 ja estava fabricant filats i teixits de llana de qualitat -anomenats «panyos»- i el 1832 hi treballaven 500 obrers. Els «panyos» van tenir èxit, però no van poder competir amb la producció de Sabadell i Terrassa, fet pel qual l’any 1845 l’empresa es va orientar cap al cotó. El 1976 la fàbrica va aturar l’activitat.

El 2010 van finalitzar les obres de reconstrucció integral de la coberta. Van costar 972.893 euros. 

Recentment, les instal·lacions van protagonitzar una de les visites guiades que es van programar dins la Setmana del Turisme Industrial.

Visita guiada a la fàbrica dels Panyos en el marc de la Setmana del Turisme Industrial

Visita guiada a la fàbrica dels Panyos en el marc de la Setmana del Turisme Industrial / Mireia Arso