Manresa té el parc i l’arbre de Nadal més xics

Veïns del Poal, a la barriada Mion-Puigberenguer, fa un parell d’anys que estan adequant un petit espai batejat com El Poalet

De cara a les festes hi han deixat un avet envoltat de pedres que brillen en la foscor; fan broma que és el més petit d’Espanya

El miniarbre de Nadal envoltat per les pedres que s'il·luminen en la foscor

El miniarbre de Nadal envoltat per les pedres que s'il·luminen en la foscor / Arxiu particular

Gemma Camps

Gemma Camps

Les setmanes prèvies a l’encesa de la il·luminació de Nadal ha estat notícia la competició entre els alcaldes de Vigo i de Badalona per demostrar qui posaria l’arbre de Nadal més gran de tots. A Manresa, un grupet de veïns del sector del Poal, a la barriada de Mion-Puigberenguer, han fet just el contrari. Han muntat el que asseguren que, mentre no es demostri el contrari, és l’arbre de Nadal més petit d’Espanya. L’acull un espai que han batejat com parc El Poalet, que fa un parell d’anys que estan adequant de mica en mica.  

Alfred Miralda Iñigo, un dels impulsors de la iniciativa, és el propietari del terreny on hi ha el parc El Poalet, un espai d’uns 20 metres de llargada i 5 d’amplada que, juntament amb veïns d’una altra casa veïna a la seva i amb la complicitat dels hortolans de la zona, «estem arreglant per a l’esbarjo amb l’objectiu que tingui un ús públic». El petit terreny el va comprar, d’entrada, per fer-hi un hortet durant la pandèmia. 

Alfred Miralda Iñigo i Paola Gutiérrez Lara amb la instal·lació

Alfred Miralda Iñigo i Paola Gutiérrez Lara amb la instal·lació / Arxiu particular

Altres anys hi havia tions

Comenta que «cada any per Nadal hi fem alguna activitat. Altres anys hi hem fet una exposició de tions, d’imants de la nevera amb forma de minitions, de plantes medicinals». En aquestes ocasions van convidar la gent que passés per allà a endur-se un dels tions i imants a casa. Aquest any «hem fet el que pensem que és l’arbre il·luminat més petit d’Espanya, en contraposició amb el fet que tothom vol tenir el més gros». 

El miniarbre està exposat en un pedestal enrajolat amb unes pedres de colors al voltant que es carreguen amb la llum solar i brillen en la foscor, i que els infants, en particular, però també la resta de gent, en general, poden emportar-se a casa tenint cura de deixar-ne per a altres persones que passin per allà. Fa broma que tot plegat li ha costat 13 euros. Les pedres que il·luminen l’arbret les reemplaça a mesura que s’acaben.

A banda, explica Miralda, «al miniparc també s’hi pot agafar canya de sucre i regalèssia», que hi ha plantat. Seguint les indicacions d’un hortolà pel que fa al més adequat per a cada temporada, també hi ha i hi haurà altres hortalisses i fruites. Evidentment, tenint en compte les dimensions d’El Poalet, aclareix el manresà, es tracta d’un «hortet d’exhibició»

Ara per ara, el petit espai inclou un banc gronxador i un tobogan amb un castell petit perquè la canalla s’hi pugui enfilar. També hi ha un petit estanc amb peixos de colors que «amb el fred no es veuen perquè s’amaguen»; la figura d’un lleó i la d’un pop fet amb trencadís. Reflexiona que és un espai inspirat una mica amb parcs que «et trobes en alguns països quan vas de viatge»

El Poalet és un miniparc que queda a la vista i és molt probable que les persones que van a caminar o a córrer per la zona, on s’arriba per un trencall del camí de Joncadella, se’l trobin al seu pas.

El pedestal amb el petit arbre de Nadal i les pedres al voltant

El pedestal amb el petit arbre de Nadal i les pedres al voltant / Arxiu particular

Subscriu-te per seguir llegint