Els restaurants de Manresa que obren per Nadal pengen el cartell de complet

Les reserves se solen fer amb un mes d’antelació, tot i que hi ha famílies que demanen la taula d’un any per l’altre al seu establiment de confiança

Fer algun àpat fora de casa en dates tan assenyalades és una tendència en creixement

Una cuinera del restaurant La Cuina acabant de muntar un plat

Una cuinera del restaurant La Cuina acabant de muntar un plat / OSCAR BAYONA

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Cada vegada més famílies opten per fer algun àpat nadalenc fora de casa. Això podria tenir alguna cosa a veure amb l’augment generalitzat dels preus dels aliments; si el dinar de Nadal es fa en un restaurant, no només es poden repartir les despeses entre els membres de la família, sinó que, en tractar-se de menús tancats i pactats amb certa antelació, pot sortir no gaire més car

A Manresa hi ha diversos restaurants que obren per Nadal i tots els consultats per aquest diari tenen tot el menjador reservat des de fa força dies. De fet, hi ha restauradors que expliquen que hi ha famílies que demanen la taula pel dinar de Nadal d’un any per l’altre. 

Clients molt fidels

El gerent del restaurant La Cuina, situat al número 8 de la plaça Bages, Jesús Vidal, celebra la fidelitat dels clients del restaurant en dates assenyalades: «el 80% de les famílies que vindran aquest Nadal ja van venir l’any passat»

Vidal explica que obrir el dia 25 de desembre significa omplir el restaurant. «Nosaltres hem obert sempre per Nadal i per Sant Esteve, des que La Cuina és La Cuina, perquè la gent agraeix molt no haver de cuinar ni fregar en dies tan simbòlics». 

Servei al restaurant Miami

Servei al restaurant Miami / OSCAR BAYONA

L’emblemàtic restaurant Miami de Manresa és un altre dels de la capital del Bages que avui tindrà les portes obertes i totes les taules plenes. L’encarregat d’aquest local, Ion Plesea creu que fer el dinar de Nadal fora de casa no és una tendència nova, però sí que s’ha anat popularitzant

Per Plesea, molts dels clients que van per Nadal al restaurant ho fan perquè «si cuinen a casa han de preparar-ho tot i netejar-ho després, i en general, la gent no està acostumada a cuinar per tantes persones a la vegada». 

El restaurant Kursaal obre per Nadal des de l’any de la seva inauguració tal com explica Jordi Ruiz, membre de l’equip dels restaurants del Kursaal i la Pineda. Ruiz apunta que «cada any hi ha més demanda perquè la gent no vol tenir feina per Nadal» i creu que «les noves generacions tenen menys ganes de cuinar o menys coneixements de com fer els plats tradicionals que són els que tothom vol menjar per aquestes dates». 

Jordi Ruiz explica que al restaurant de la Pineda també hi ha molta demanda per anar-hi a dinar avui perquè «és molt més còmode per les famílies, abans potser tenien a l’àvia, mare o tieta que se n’encarregava i ara ja no hi és o ja no ho pot fer perquè és massa gran o simplement no li ve de gust».

Detall d’un dinar nadalenc a La Cuina

Detall d’un dinar nadalenc a La Cuina / OSCAR BAYONA

Menús tancats

És habitual pels àpats de molts comensals que els restaurants ofereixin un menú que es tria prèviament per agilitzar el servei. 

Excepte el Miami, els altres tres restaurants consultats per Regió7, seguiexen aquesta fórmula. Al Miami tenen un menú més reduït, és a dir, s’ha de triar entre els quatre primers a escollir i entre els quatre plats principals

Als restaurants Kursaal, Pineda i la Cuina els comensals ja van escollir què menjarien i així les cuineres i els cambrers poden anar més de pressa preparant i servint el menjar. Jesús Vidal assenyala que «els clients han de triar que volen menjar abans de venir perquè així podem controlar millor que no ens sobri menjar i no haver de llençar res». Afegeix que «per aquestes dates tothom vol dinar a les dues en punt i per oferir un bon servei ho has de tenir tot més o menys preparat».

El que sí que tenen en comú tots els establiments mencionats són els plats que preparen: sobretot, cuina tradicional. 

El pes de les tradicions

Els galets amb escudella, pilota i carn d’olla és el plat estrella de Nadal, també als restaurants. Al restaurant La Cuina, per exemple, ofereixen un pica-pica que inclou aquest pla del receptari de la cuina tradicional catalana i donen a escollir el segon plat que, segons Plesea sol ser xai o pollastre, tot i que també hi ha qui prefereix daurada. 

Jordi Ruiz, del Kursaal i La Pineda, apunta que «la gent busca el menjar tradicional i calent per Nadal, les innovacions i coses més sofisticades normalment les solen menjar en altres ocasions». 

Nadal, en família

Els responsables dels quatre establiments que apareixen en aquest article asseguren que gairebé la totalitat dels grups que seuen a taula en un restaurant per Nadal són famílies. En alguns casos, és l’únic dia que s’ajunten tots els membres. 

La reserva més gran del restaurant La Cuina és de 30 comensals que dinaran allà per Sant Esteve. «Són una família que venen cada any i aquí poden ajuntar-se tots, suposo que en una casa seria més complicat», deia Jesús Vidal, ahir. 

A La Cuina, el grup més gran que hi dinarà avui serà de 18 persones, tots membres de la mateixa família. 

Els que segur que no podran gaudir d’un dinar tradicional amb la família són els treballadors dels restaurants que avui han obert. De fet, La Cuina ha contractat a dues persones per aquesta campanya de Nadal, una per la sala i una per ajudar a la cuina. 

Al Kursaal no han hagut de contractar a ningú i Ruiz promou que hi hagi rotació del personal que treballa els dies festius: «si algú treballa per Cap d’Any, tindrà festa per Sant Esteve, i el que treballa per Sant Esteve tindrà festa per Nadal». 

Al restaurant Miami també hi ha més personal que de costum perquè hi han anat treballadors de restaurants o bars del mateix grup empresarial que avui no obren. Aquests, s’han incorporat a la plantilla per fer tasques de servei i de preparació dins la cuina. 

Subscriu-te per seguir llegint