L’Ajuntament de Manresa no se’n va sortir de comprar el solar del pàrquing improvisat

Va oferir 350.000 euros per tenir terreny per fer habitatge al costat de Sant Andreu, però se’l va quedar una empresa que després en demanava el doble

Imatge de l'aparcament no regulat del carrer Remei de Dalt

Imatge de l'aparcament no regulat del carrer Remei de Dalt / Arxiu/JMG

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’Ajuntament de Manresa va intentar adquirir per 350.000 euros el solar que ha esdevingut un pàrquing improvisat a prop de l’Hospital de Sant Andreu, però no se’n va sortir de tenir el terreny per fer habitatges perquè una empresa el va comprar i, després, en demanava el doble, segons el regidor d’Urbanisme, Carles Garcia.

El regidor d’Urbanisme va explicar en el darrer ple que Sant Andreu Salut ja va valorar la compra del solar a CaixaBank entre els anys 2018 i 2019, però va «desistir i no es va materialitzar».

Va ser llavors quan l’Ajuntament va valorar comprar-lo en considerar-lo «estratègic en el procés de revitalització i promoció de nou habitatge al Centre Històric».

Sempre segons el relat del regidor de govern, en les negociacions inicials «el preacord era comprar-lo pel mateix preu ofert per Sant Andreu Salut, 350.000 euros, però la sorpresa va ser quan CaixaBank el va vendre a un nou propietari" i aquest el volia comercialitzar, després, per més del doble dels 350.000 euros. Davant d’aquest "joc especulatiu", segons el regidor d'Urbanisme, "l’Ajuntament va decidir no tirar endavant la compra».

Avui en dia, l’equip de govern valora positivament la idea de donar un ús temporal i acordat amb la propietat privada a un solar que no té un ús ni un projecte definit encara, i que esdevingui una bossa d’aparcament pel barri.

Va voler subratllar que l’Ajuntament ha sigut actiu en emetre ordres d’execució de neteja i endreça del solar des del 2011 fins avui, i la propietat ha complert amb elles.

Va explicar que durant les obres d’urbanització del carrer Hospital la constructora va arribar a un acord amb la propietat per utilitzar el solar com espai d’aplec de materials. Un cop acabada l’obra, l’empresa va buidar i netejar el terreny per tancar-lo i restituir-lo a la propietat. Va ser llavors que van detectar que hi aparcaven cotxes. 

L’empresa va intentar procedir a instal·lar un cartell d’avís per no aparcar i advertir que havien de tancar el solar. 

No va ser possible perquè, segons va comunicar l’empresa constructora a l’Ajuntament, «un grup de veïns de la zona de forma agressiva van obligar a retirar-lo, el van destrossar i van indicar que s’anés a la policia, si es volia, i que marxessin del lloc immediatament». Hi havia un únic operari que, segons la instància, «va marxar d’allà per evitar més conflicte».

El preu puja

El regidor va afegir que amb tot el debat generat i les notícies aparegudes entorn de l’aparcament, «els propietaris ja deuen fregar-se les mans i el preu de lloguer o de compra ja deu estar pujant. De fet, entre el preu que havíem vist la setmana passada i el que hem constatat ara, ja havia pujat 20.000 euros més». Es referia al fet que el grup municipal de Junts va donar a conèixer públicament l’existència de l’aparcament i la presentació d’una proposició al respecte.

Segons el regidor d’Urbanisme, més que generació espontània d’aparcament, com deia Junts, potser caldria referir-s’hi com «una ocupació no autoritzada de propietat privada i de forma coercitiva».

Malgrat això, va dir que «som partidaris de treballar decididament i negociar per arribar a bons acords que beneficiïn l’interès públic».

La proposició aprovada a instància de Junts, amb esmena del govern d’ERC, PSC i Impulsem, compromet l’Ajuntament a continuar treballant perquè s’adeqüin com a aparcaments temporals uns solars ubicats al carrer Remei de Dalt, arribant a un acord amb els propietaris dels terrenys.

Es prioritzarà fer-ho durant el 2024 i que la utilització de les places d’aparcaments que es regularitzaran sigui per part dels usuaris dels equipaments sociosanitaris que hi ha a l’entorn. Hi van votat a favor tots els grups excepte Vox, que es va abstenir.

 El regidor d’Urbanisme va explicar que en una situació en la qual «existeixen tantes variables que no estan sota el nostre control al 100% es fa difícil definir un marc temporal. Treballarem per arribar a un acord el 2024, però no soc un mag que pugui fer màgia i pugui assegurar fer realitat que això esdevingui. Principalment, perquè cal que les dues parts estiguin d’acord».  

Tot i així, Carles Garcia va assegurar que l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem treballarà perquè aquest solar «pugui esdevenir un aparcament regulat pels usuaris dels equipaments sociosanitaris i veïns i veïnes del Barri Antic i Vic-Remei».