La delegació del Govern ja és a la fàbrica de l’Aranya de Manresa, on l’OAC obrirà el maig

L’Oficina d’Atenció Ciutadana amb finestreta única s'havia de posar en marxa el 2022

Gemma Camps

Gemma Camps

La seu provisional de la delegació del Govern a la Catalunya Central a l’antiga fàbrica de l’Aranya ha començat a activar-se. Per a l’entrada en funcionament de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) amb finestreta única encara queda feina per fer, però, de moment, ja s’hi ha traslladat la delegada del Govern, Montserrat Barniol, amb el seu personal tècnic, que fins ara s’estaven al Palau Firal. Segons ha informat Barniol a Regió7, l’OAC és previst que hi obri portes el maig vinent

Tots els serveis de la Generalitat que hi ha actualment repartits per Manresa es concentraran a la nova seu del govern a la Catalunya Central que es farà a l’antic edifici dels jutjats de la baixada de la Seu ampliat. Actualment, les obres passen per la fase d’enderroc a l’interior dels antics jutjats. 

Mentrestant, tal com ja es va explicar en el seu dia, l’Ajuntament ha cedit a la Generalitat durant sis anys una de les plantes de la fàbrica del Salt o de l’Aranya, de 810 m², amb accés des de la plaça del Salt (al barri de les Escodines, just en el punt on es connecta amb el Barri Antic a través de la passarel·la),  on treballarà provisionalment l’OAC de finestreta única quan hi obri portes. Segons Barniol, la darrera previsió és que ho faci a principis de maig. Serà amb molt retard respecte del que es va preveure inicialment. Primer, havia d’entrar en funcionament el segon semestre del 2022. De fet, en la salutació a la seva web que va fer el gener d’aquell any l’anterior delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, parlava de la posada en marxa de l’OAC aquell 2022. Posteriorment, l’obertura es va situar a final del 2023.

Personal dels serveis territorials treballant

Personal dels serveis territorials treballant a la fàbrica de l'Aranya / Oscar Bayona

Trasllat el 27 de novembre

La delegada del govern ha explicat que, per fi, a final de l’any passat, es van poder «començar a recollir els fruits de molts mesos de feina». El 22 de novembre, el personal de la delegació, format per ella i un equip de cinc persones, van deixar del Palau Firal, i el dia 27 es van instal·lar a la fàbrica de l’Aranya. Abans, el 20 d’octubre, la persona que ha de portar la gestió de l’OAC ja va anar a l’Aranya per fer els treballs previs, després de veure com funcionen totes les OAC integrades de les delegacions de territori que estan en marxa. «Es va fer un seguiment acurat de les passes administratives per poder posar fil a l’agulla a l’etapa final, que comença ara i que passa per l’adjudicació de les places» de les persones que portaran l’esmentada OAC, informa Barniol. 

A final de desembre, el dia 27, la consellera responsable va signar l’ordre de creació de l’OAC integrada a la Catalunya Central, que va aparèixer al registre (al DOGC) el dia 2 de gener. A l’oficina hi treballaran tretze persones, entre informadors i tramitadors. Fruit d’un acord de govern, l’organisme de la funció pública tramitarà entre aquest mes i el vinent la convocatòria de places per contractar aquest personal. La selecció es farà a final de febrer.

Barniol destaca els avantatges que implicarà tenir una OAC amb finestreta única per a la ciutadania que, sigui quina sigui la gestió que hagi de fer relacionada amb la Generalitat, la podrà resoldre anant a un sol lloc. 

Un cop seleccionat el personal, caldrà que faci la formació convenient, que rebrà durant un mes i mig, entre març i abril, «per atendre de forma correcta tots els portals». A principi de maig és previst que obri la finestreta única. Pel que fa a les obres d’aquesta part de les instal·lacions, resta tot el que té a veure amb l’equipament i les connexions informàtiques, concreta Barniol.

Consultes i tràmits

L'OAC és un espai per fer consultes i per efectuar tràmits relacionats amb l’administració pública, en aquest cas, amb la Generalitat, que ja té oficines amb finestreta única a Barcelona, a Girona, a Lleida, a Tarragona, a la Cerdanya i a les Terres de l’Ebre. Queda pendent la de la vegueria de la Catalunya Central. Principalment, en una OAC s’hi fa el registre i la digitalització de documentació i inclou la funció de tramitació atesa (en què un treballador de l’OAC fa un tràmit en nom del ciutadà, sempre amb el seu consentiment). L’espai que aglutina una OAC inclou una zona d’autoservei i un espai d’atenció amb personal informador, que aporta assessorament personalitzat i assistència a la tramitació. 

Sala de reunions i per a rodes de premsa al nou espai dels serveis territorials

Sala de reunions i per a rodes de premsa al nou espai dels serveis territorials / Oscar Bayona

Subscriu-te per seguir llegint