Reclamen un conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat per fer la residència del Xup

Fem Manresa recull en una moció les peticions de la plataforma de gent gran 

Acte de protesta al Xup perquè es comenci a fer la residència

Acte de protesta al Xup perquè es comenci a fer la residència / Arxiu/Alex Guerrero

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Fem Manresa presenta una moció al ple de l'Ajuntament de dijous en la qual reclama la signatura d’un conveni, abans de juliol de 2024, que reguli la col·laboració amb la Generalitat per a la construcció de la residència de persones grans promesa i estableixi el compromís de finançament de les places públiques.

També insistirà en la petició d'obrir una partida pressupostària al pressupost d'enguany per un import d’un milió d’euros per tal de licitar la realització dels estudis previs necessaris i elaborar el projecte de la residència als terrenys del barri del Xup. D'aquesta forma recull el posicionament de la Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran i el posa a debat al plenari.

La moció té com a finalitat, d’una banda, desencallar l’execució dels compromisos i acords que, en relació amb la necessitat d’augmentar les places de residència per a gent gran a Manresa i construir una nova residència, han tingut lloc des de l’any 2018 fins avui, tant en seu parlamentària com a nivell municipal. 

Es refereixen, entre altres i de forma més significativa:

  • Al compromís adoptat per l’ajuntament a finals del 2019 per la construcció d’una residència municipal al barri del Xup.
  • A l’acord del Parlament de Catalunya del 20 de gener de 2020 pel qual s’insta al govern de la Generalitat a iniciar les actuacions que calguin amb l’Ajuntament de Manresa per a elaborar els convenis necessaris per a la construcció de noves residències públiques o en règim de concert.
  • A l’acord del 4 de febrer de 2020 entre l’Ajuntament i la Plataforma mitjançant el qual l’Ajuntament es comprometia a millorar tot un conjunt de polítiques socials adreçades a la gent gran, entre elles la construcció de la residència municipal als terrenys del barri del Xup.
  • A l’acord del Ple Municipal 23 de desembre de 2021 pel qual s’instava al govern de la Generalitat que planifiqui i construeixi una residència de 90 places de gestió directa, és a dir amb places públiques, en un terreny que pot cedir l’Ajuntament per a tal efecte al barri del Pare Ignasi Puig (el Xup), basant-se en un model d'atenció centrat a la persona, amb unitats de convivència i garantint una molt bona qualitat de vida dels residents.
  • A l’acord del Parlament de Catalunya del passat 14 de desembre de 2023 pel qual s’insta al govern de la Generalitat a comprometre una partida pressupostària per l'execució d'una residència per a gent gran a Manresa en el barri del Xup, en els terrenys cedits a tal efecte en compliment de l'acord que va signar l'Ajuntament de Manresa l'any 2020, davant de la necessitat de places de residència a la ciutat.

"Manca de respecte"

La moció pretén també aconseguir que el govern de la ciutat abandoni "l’actitud de manca de respecte als seus propis compromisos i lideri amb energia i dedicació la feina de teixir els acords que calguin amb la Generalitat, com a titular de les competències, per aconseguir que, en aquesta legislatura, es posi en funcionament la nova residència.

Particularment, la moció apel·la a l’alcalde de la ciutat que posi entre les seves prioritats aquesta problemàtica i demostri, amb fets que no hem vist fins al moment, que està realment interessat en aquesta demanda de la Plataforma.

El PSC "subordinat"

La mateixa reclamació fa a la resta dels grups polítics que formen el govern municipal, "especialment al PSC al qual hem vist sempre subordinat al tarannà polític d’ERC i incapaç de posar damunt la taula cap full de ruta per aconseguir l’augment de places residencials que figura en el seu programa electoral i que defensava quan estava a l’oposició".

El passat 30 de novembre, en la seva darrera visita a Manresa, el conseller de Drets Socials de la Generalitat va comunicar a la Plataforma que el seu departament tenia molt avançada la planificació de necessitats de places residencials en el conjunt de Catalunya i va declarar a la premsa que "m'agradaria que l'any que ve poguéssim donar una resposta tant a l'Ajuntament com a la Plataforma que aquesta ciutat necessita nous recursos residencials per atendre la llista d'espera".

Per a Fem i la Plataforma és evident que una planificació ben feta de necessitats per força ha de contemplar la situació de la ciutat de Manresa entre les seves prioritats. "Per això creiem que, en paral·lel a l’elaboració de l’esmentada planificació, és necessari prendre altres decisions que agilitin el procés".