La plataforma de gent gran veu "vergonyós" que l'Ajuntament incompleixi la promesa de residència d'avis al Xup

Recorda que aviat farà 4 anys que es va anunciar un equipament públic que no hi ha voluntat política de construir

Protesta de la plataforma a l'alcaldia

Protesta de la plataforma a l'alcaldia / Arxiu Particular

Redacció

La Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran ha qualificat de "vergonyós" el resultat de la reunió mantinguda amb el govern de l'Ajuntament de Manresa, integrat per ERC, PSC i Impulsem, sobre la promesa residència pública per a persones grans al Xup.

Denuncia la "passivitat i la manca de lideratge del govern municipal per entomar seriosament la construcció de la nova residència pública que Manresa necessita amb urgència".

Considera que, un altre cop, el tripartit de govern "mareja la perdiu" i va "donant llargues" per solucionar el dèficit existent de places públiques geriàtriques.

Segons la plataforma, "ara proposen traslladar la residència a un altre solar municipal i al solar del Xup (previst per a la residència) plantegen un producte públic d'habitatges socials, segons paraules textuals del govern municipal".

Evidencien que l'Ajuntament parla "d'un producte del qual es desconeix com serà, com es finançarà i quin és el calendari previst".

Anunci institucional el 2019

En el comunicat fet públic recorden que aviat farà quatre anys, concretament el dia 21 de novembre de 2019, una representació del govern municipal va fer una visita institucional als terrenys del barri del Xup on està prevista una residència municipal per a gent gran.

La representació municipal estava formada per l’aleshores alcalde, Valentí Junyent; el primer tinent d’alcalde i regidor de presidència, Marc Aloy, avui alcalde de la ciutat; la regidora d’Acció i Inclusió Social, avui primera tinent d’alcalde i regidora de Drets Socials, Mariona Homs, acompanyats per membres de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i el Drets de la Gent Gran i de l’Associació de Veïns del Xup.

Amb motiu d’aquella visita l’Ajuntament va emetre una nota de premsa i la plataforma considera que val la pena recordar-la.

Què deia el comunicat

S'afirmava que “el nou equipament tindrà titularitat municipal, si bé properament se signarà un conveni amb la Generalitat, que és previst que hi financi un total de 60 places, de les 90 que tindrà el nou equipament. La voluntat de l’Ajuntament és que el centre sigui pioner i innovador, pensat per a les persones grans de l’actualitat així com l’adaptació a les futures generacions. La proximitat amb el barri i amb l’entorn natural de l’Anella Verda suposen que l’emplaçament esdevingui idoni per a la construcció de la nova residència municipal”.

El comunicat afegia que “un informe de la Generalitat també determina la idoneïtat d’aquesta finca, per davant d’altres opcions que s’havien posat sobre la taula, per la tranquil·litat de la zona i la proximitat amb el barri del Xup, la bona comunicació amb transport públic des de Manresa, la facilitat d’aparcament, la dimensió suficient per a l’edificació, els espais lliures controlats dins del mateix recinte i la possibilitat d’executar-se de forma immediata.”

Així que s'anunciava que “a partir d’ara, l’Ajuntament encarregarà un estudi funcional, arquitectònic i de viabilitat econòmica, previ de la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Manresa per a la concertació de 60 places públiques. La licitació per a la construcció i gestió de l’equipament, amb una previsió de 90 places, s’iniciarà en els propers mesos, i posteriorment s’haurà de redactar el projecte. La nova residència per a persones grans de Manresa està previst que tingui unitats de convivència de fins a 17 persones, amb unitats especialitzades per a persones amb deteriorament cognitiu i demències avançades. El consistori té per objectiu, amb la posada en marxa del nou equipament, donar resposta en la mesura del possible a la demanda de places de residència que hi ha actualment a Manresa.”

Es recollia que “la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, ha afirmat que 'és un dia de satisfacció per a tothom' i ha explicat que el model de residència que es construirà serà innovador, 'per a les persones grans actuals i les del futur'.

Mariona Homs detallava que "hi haurà personal especialitzat per a tractar persones amb demència, i ha valorat molt positivament el nou espai, per damunt d’altres que s’havien considerat, pel fet que disposarà de molt espai per a jardí i per la proximitat també amb els centres educatius, cosa que permetrà dur a terme projectes intergeneracionals. Serà la residència on tots voldríem estar", va reblar.

Valentí Junyent, va tancar l’acte celebrant efusivament que l’anunci de l’emplaçament de la residència s’hagi fet amb la presència de persones que han lluitat durant molt temps perquè la residència sigui realitat, com els dirigents veïnals del barri de Pare Ignasi Puig i del conjunt de la ciutat i els membres de la plataforma.

També va afirmar que la tria de l’espai “té una gran significació” i representarà un impuls per al Xup, i ha expressat també la voluntat que les obres es puguin iniciar com més aviat millor. L’alcalde va voler mostrar l’agraïment de l’Ajuntament a la família que va fer donació del terreny, a la Generalitat per la concertació prevista d’una seixantena de places, que pal·liarà en part “el dèficit històric i la ràtio de places públiques a Manresa”, i també la Plataforma de Defensa de les Pensions pel seu treball per aconseguir desencallar el projecte.”

Signatura formal de l'acord

Uns mesos més tard, el 4 de febrer de 2020, es va procedir a la signatura formal de l’acord entre l’Ajuntament i la “Plataforma” mitjançant el qual l’Ajuntament es comprometia a millorar

tot un conjunt de polítiques socials adreçades a la gent gran, entre elles la construcció de la residència municipal als terrenys del Barri del Xup.

Toca la reflexió

A penes un any més tard, el nou alcalde de la ciutat, Marc Aloy, va manifestar als mitjans de comunicació que considerava necessari obrir un període de reflexió en relació amb el

compromisos adquirits per l’ajuntament sobre el tema de la residència, ja que, després de la Covid, havien sorgit alguns elements nous que comprometien la viabilitat del projecte

municipal. 

Moció municipal

A partir d’aquest nou escenari, es va prioritzar instar a la Generalitat, com a titular de la competència, a construir la residència i en aquest sentit, el 21 de desembre de 2021 es va

aprovar per unanimitat del Ple Municipal una moció que, en la seva part dispositiva, acordava:

1. Instar el departament de Drets Socials a tirar endavant les següents iniciatives, per donar resposta a la urgència per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, d’ara i durant els

propers anys:

  • Que en la programació territorial dels recursos d’atenció social especialitzada es tingui en compte el municipi de Manresa com a unitat d’anàlisi separada de la del Bages.
  • Que es concertin un mínim de 35 places de residència, el més aviat possible, a la ciutat de Manresa.
  • Que la Generalitat planifiqui i construeixi una residència de 90 places de gestió directa, és a dir amb places públiques, en un terreny que pot cedir l’Ajuntament per a tal efecte al barri
  • de Pare Ignasi Puig (el Xup), basant-se en un model d'atenció centrat a la persona, amb unitats de convivència i garantint una molt bona qualitat de vida dels residents. En aquest darrer punt, l’equip de govern ja ha manifestat la seva disposició a participar activament en el projecte i a col·laborar-hi amb part del finançament si calgués. 

2. Fer saber a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya mitjançant una carta i una reunió les voluntats expressades

3. Mantenir relacions periòdiques amb la conselleria a fi d’anar vetllant pels acords presos i per la seva urgent execució, amb la finalitat que en l’elaboració del proper pressupost de la

Generalitat constin previsions que permetin l’inici de les actuacions”.

Però 2 anys després no hi ha res

La plataforma afirma que han passat dos anys gairebé des d'aquell Ple, "sense que s’hagi pogut avançar un sol pas en la concreció d’aquells acords".

Des de la Plataforma s’han mantingut múltiples reunions amb el departament de Drets Socials de la Generalitat i amb l’Ajuntament per tal de reclamar una taula conjunta en la que puguem acordar un full de ruta per avançar.

Al llarg d’aquestes reunions "hem pogut constatar reiteradament la manca de voluntat política de la Generalitat per dotar de recursos suficients els pressupostos de forma que es pugui atendre el dèficit històric de places de residència acumulat en el conjunt del país en el decurs de la darrera dècada i, per part de l’Ajuntament, una preocupant tendència a despreocupar-se de l’impacte que aquesta manca de places té per a nombroses famílies manresanes".

Aquest "decebedor procés ha tingut la seva culminació en una recent reunió" celebrada a l’Ajuntament. La reunió va ser sol·licitada per la Plataforma per reclamar resposta a tots els temes pendents, entre ells i de forma prioritària, la qüestió de la Residència.

Procés "poc transparent de retirada dels seus compromisos"

A la reunió van assistir, per part del govern local, representants dels tres grups polítics que el formen, encapçalats per l’alcalde. "Per a sorpresa nostra, a la reunió no ens van comunicar cap avenç sobre el tema referent a la residència, però, en canvi, l’alcalde va exposar la possibilitat de fer servir els terrenys del Xup per construir algun altre tipus d’equipament, que fos útil també per al barri, sense concretar quina mena d’equipament seria, sense aclarir tampoc a què es devia aquest canvi de posició i deixant en els llimbs quina seria la ubicació de la residència".

Els representants de la Plataforma van anar a aquesta darrera reunió amb el propòsit d'aconseguir concrecions per avançar en els compromisos adquirits per l’Ajuntament "i vam sortir convençuts que el govern municipal estava posant en marxa un confós i poc transparent procés de retirada dels seus compromisos".

Per tot això, manifesten la seva decepció, "no només per la manca de lideratge polític del govern municipal que altres vegades hem denunciat, sinó per la manca total de respecte a les

necessitats de la gent gran i de claredat i transparència en la presa de decisions que contradiuen acords presos amb tota solemnitat".