Presentació pública del PAM 2023-2027 de Manresa: Més butaques que gent i entusiasme

L'acte celebrat ahir a la Plana va aplegar mig centenar de persones, entre les quals regidors i tècnics

La preocupació pel Centre Històric i per les obres a Guimerà van aflorar en el torn de preguntes

L'auditori de la Plana de l'Om en la presentació pública del PAM 2023-2027, amb una assistència molt pobra

L'auditori de la Plana de l'Om en la presentació pública del PAM 2023-2027, amb una assistència molt pobra / Eduard Vega

Gemma Camps

Gemma Camps

Després de la presentació en roda de premsa, de la qual ja va informar aquest diari a bastament, ahir dilluns es va fer la posada de llarg pública del nou Pla d'Actuació Municipal (PAM) de Manresa 2023-2027. Va tenir lloc a l'auditori de la Plana de l'Om amb més butaques que gent, tenint en compte que hi havia mig centenar de persones i que moltes eren regidors i tècnics de l'Ajuntament. I es va presentar amb una resposta poc entusiasta dels assistents.

En el torn de preguntes, van sortir temes com la preocupació per la situació del Centre Històric, expressada per l'activista en justícia social ja retirada Pilar Trasserra, que va tenir com a resposta la participació de Manresa, inclosa en el PAM, en el projecte de llei de Barris amb Futur aprovat pel Parlament on, va assegurar la regidora de Presidència, Mariona Homs (ERC), "posaran bastants diners", i en el projecte Escodines és Barri.

Homs, Aloy, Valentí i Vila van presentar el Pla d'Actuació Municipal

Homs, Aloy, Valentí i Vila van presentar el Pla d'Actuació Municipal / Eduard Vega

Temes dels quals "fa vint anys que se'n parla"

El Xavier, l'únic ciutadà sense cap vinculació a una entitat que va demanar la paraula, va lamentar la poca participació en l'acte, que va atribuir a un "problema de comunicació" de l'Ajuntament o al "menfotisme" de la gent. Va incidir en el fet que "de moltes coses que han sortit, ja fa 20 anys que se'n parla". L'alcalde Marc Aloy (ERC) va respondre amb l'anunci que enguany es desencallaran les obres al Polígon de la Plana del Pont Nou, al Parc Tecnològic i a Guimerà, i va destacar la feina feta fins ara en temes com la segregació escolar. Va admetre que "la participació ciutadana costa".

Aprovació de les contribucions especials a Guimerà

A una pregunta d'Ausiàs Fons, de l'UBIC, que va demanar que les obres a Guimerà interrompin el mínim possible l'activitat comercial i si ja hi ha un calendari, l'alcalde va contestar que al ple d'aquest mes de març es farà l'aprovació de les contribucions especials que haurà de pagar el veïnat, a qui s'informarà en una sessió prevista per al dia 18. Va recordar que "és una part imprescindible per poder licitar l'obra". Quant a la planificació de l'operació urbanística, que també inclou canvis molt importants de mobilitat, com ja s'havia dit, es començarà primer pels carrers de l'entorn en els quals també s'intervindrà.

Jaume Torras, de Meandre, va reclamar mancomunar els polígons industrials com una via per evitar, per exemple, que Sant Joan de Vilatorrada en faci un que afectarà el corredor natural que va del Poal a Joncadella.

"Ambiciós" i que toca de peus a terra

L'acte el va obrir Aloy, que va definir el nou PAM com "ambiciós" i va recalcar que és la suma dels acords de Govern pactats el juliol passat i dels plans ja aprovats i dels que cal renovar, tenint també en compte l'Agenda 2030. En va repassar els eixos i va fer els agraïments oportuns.

Homs, que va dir que és un pla que toca de peus a terra i que es fa entendre, va explicar com participar en l’enquesta, que es pot trobar en aquest enllaç, per puntuar les accions que inclou i marcar quines s’entenen com més prioritàries. Es pot enviar telemàticament, o bé es pot imprimir i fer arribar a l’Ajuntament presencialment. A tots els assistents els en van repartir una a l’entrada, que van poder deixar al final. Al marge de valorar quines actuacions veu més urgents, la ciutadania també n’hi pot afegir de noves que consideri que han estat oblidades i són imprescindibles.

Un dels assistents marca les seves prioritats al document del PAM

Un dels assistents marca les seves prioritats al document del PAM / Eduard Vega

El regidor Joan Vila (Impulsem Manresa), va destacar que és un document basat en una «entesa amb criteris municipalistes i no tant en el de les proporcionalitats» de qui va treure més o menys vots. En el mateix sentit, el regidor Anjo Valentí (PSC) va fer valer la «lleialtat» de l’equip de Govern per tirar endavant el PAM. Juntament amb Homs, van repassar els cinc eixos del pla (Prosperitat, Qualitat de Vida, Sostenibilitat, Cohesió Social i L’Ajuntament al Servei de la Ciutadania), amb les seves respectives actuacions i accions per fer-les realitat. En total, inclou 80 actuacions i 224 accions. Entre elles, Homs va parlar de la posada en marxa d’una oficina per ajudar a fer els tràmits a la ciutadania, especialment a la més vulnerable, que suposarà deslliurar el personal de serveis socials de fer aquesta feina que, va dir, actualment, els treu moltes hores.

Quan Vila van citar l’acció de reivindicar millores al bus de Manresa a Barcelona, hi va haver una mica de rebombori dels presents per expressar la seva incredulitat. El regidor els va demanar temps. També hi va haver una reacció, discreta, entre els líders veïnals dels barris de la Sagrada Família (Marina Hosta) i de Saldes-Plaça Catalunya (Ramon Caballol), quan van parlar de l’eix L’Ajuntament al servei de la ciutadania. Recentment, persones grans de la Sagrada Família s’han queixat dels inconvenients que els causa la decisió del consistori d’eliminar tres parades de bus urbà que feien servir molt sovint.

A la primera fila de l'auditori de la Plana hi havia els regidors del govern manresà

A la primera fila de l'auditori de la Plana hi havia els regidors del govern manresà / Eduard Vega