L’alcalde assegura que les obres de Guimerà i voltants acabaran abans del 2027

Marc Aloy subratlla que «no es tracta d’urbanitzar un carrer sinó de transformar l’àrea central de la ciutat»

Els autobusos ja no passaran pel tram del carrer Guimerà entre Crist Rei i la Muralla

Els autobusos ja no passaran pel tram del carrer Guimerà entre Crist Rei i la Muralla / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

«No ens anirem al 2027», així de clar ho va dir l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, en el darrer ple sobre els terminis d’execució de les obres de transformació del carrer Guimerà i el seu entorn, tant per la banda de Pompeu Fabra com dels Esquilets.

L’alcalde va recordar que «no es tracta d’urbanitzar un carrer sinó de transformar una àrea central de la ciutat», perquè treure el bus urbà de Guimerà implica modificacions urbanístiques al seu voltant.

I «quan comencin les obres no s’aturaran», amb «uns terminis que ja són coneguts».

Els terminis fets públics són que la licitació per fer les voreres de Saclosa-Pompeu Fabra es preveu iniciar-la abans d’acabar l’any, amb l’objectiu de començar les obres durant el primer trimestre de l’any vinent. 

Pel que fa a les obres del Guimerà, es licitaran el primer trimestre de l’any vinent, amb la voluntat de començar les obres als trams sud (de Muralla a Sant Joan Baptista de La Salle) i nord (de Crist Rei al Bruc) durant el segon semestre del 2024 i d’iniciar-les al tram central (entre Sant Joan Baptista de La Salle i Crist Rei) durant el quart trimestre de l’any vinent.

La previsió és que les actuacions puguin quedar enllestides el segon trimestre del 2025.

El regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Estany, va explicar en el darrer ple que «ara comencem a l’actuació a l’est, després s’actuarà a l’oest i les fases es poden solapar i podem intentar escurçar terminis. Si podem entregarem la transformació del Guimerà abans».

15 mesos d'execució

Això suposa obres a tota màquina l’any que ve i un període d’execució d’uns 15 mesos per començar amb la materialització dels treballs el primer trimestre de l’any que ve i finalitzar-los 15 mesos després el segon trimestre del 2025. Vol dir obres acabades entre l’abril i el juny del 2025.

Es començarà, doncs, per reformar els carrers Saclosa, Pompeu Fabra i Cardenal Lluch, vinculat a la peatonalització del carrer Guimerà i la necessitat de desviar el bus urbà de Manresa, amb un pressupost de 979.288 euros IVA inclòs.

La Junta de Govern Local, en data 10 de setembre del 2023, va aprovar definitivament el projecte. Per a la realització dels treballs, el ple va aprovar una despesa plurianual distribuïda de la següent forma: el 2023, 50.000 euros; el 2024, 780.000 euros, i el 2025, 150.000 euros.

Nou recorregut

El bus passarà pel Passeig fins a Crist Rei, continuarà Guimerà amunt, tram que també s’arreglarà i que passarà a tenir un únic sentit de circulació, i girarà cap al Bruc (un gir que ara no és permès) per anar a buscar el Saclosa, que canviarà de sentit per tal que pugui continuar el trajecte per la plaça de la Independència i els carrers de Cardenal Lluch i de Pompeu Fabra, que també canviaran de sentit, de manera que el bus pugui, finalment, anar a trobar la carretera de Cardona. 

Una altra variació important és la del carril del Passeig a partir del carrer de Canyelles. Actualment, és per on arriba el bus a Guimerà. Amb els canvis, servirà per anar en direcció plaça Espanya i Bonavista des de l’esmentat carrer de Canyelles, que també canviarà el seu sentit actual de la circulació. 

El carrer de Sant Joan Baptista de La Salle (Esquilets) passarà a ser de baixada, si bé només es podrà arribar fins a l’alçada del carrer de Bonsuccés. Canviaran de sentit tots dos carrers i, també, els dels Infants, l’Era Firmat i el Puigterrà de Baix.