Junts i el govern de Manresa discrepen sobre l’agilitat de les llicències d'obres

Allà on el grup d’oposició veu un fre a la construcció, el regidor responsable constata processos de millora

Ramon Bacardit i Jesús Alonso

Ramon Bacardit i Jesús Alonso / arxiu/G.C.

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Junts per Manresa i el govern municipal discrepen sobre l’agilitat de la concessió de llicències d’obres majors.

El president de Junts, Ramon Bacardit, va demanar durant el darrer ple el període mitjà d’atorgament de llicències d’obres majors i quina evolució hi havia hagut durant els darrers 10 anys.

La resposta del regidor d’Habitatge i Llicències, Jesús Alonso, va ser que el termini mitjà de concessió llicències obres majors és «un concepte indeterminat perquè la realitat molt complexa i diversa. Tenim projectes que necessiten informes interns i projectes que necessiten informes externs. No sempre dels mateixos tipus. Períodes d’audiència i moltes situacions diferents. Cal distingir entre el temps net que passa dintre dels serveis tècnics de l’Ajuntament i fora».

Més enllà d’això va assegurar que «estem millorant clarament el temps de resposta» i que, segons les darreres dades disponibles, sobre temps de resposta a diferents ajuntaments, el 2021, l’Ajuntament de Manresa «es trobava a la quarta posició entre municipis de més de 80.000 habitants», amb un període mitjà de 5,7 mesos.

En relació a a tot Catalunya, va dir, Manresa es troba en la posició número 13 sobre els 39 primers, en un rànquing encapçalat per Olot i Castell-Platja d’Aro.

Pel que fa a l’evolució dels últims 10 anys de llicències obra nova, l’increment va ser d’un 28% del 2003 al 2022; les llicències d’activitats van augmentar el 3% i la tramitació d’actuacions en matèria de disciplina urbanística, del 47%.

Alonso va exposar alguns exemples de casos reals i va assegurar que «ho comptem com ho comptem la tendència és de millora». I va reblar: «L’activitat a la ciutat en matèria de llicències d’obres majors està evolucionant favorablement».

Va afegir que les millores no són fruit de la casualitat. «S’ha millorat en l’atenció prèvia. L’assistent d’obres està donant els seus fruits i incrementa la seguretat tant del promotor com del tècnic. S’ha fet una simplificació i sistematització de documentació necessària en diferents situacions. Hem facilitat la informació de l’interessat i tenim un cert reforç de personal».

Malestar

Bacardit va dir que, en realitat, no se li havien donat les dades que demanava i que la interpretació que se’n feia d’alguna de les xifres també era diferent. Després del ple va afegir que «encara volem saber l’evolució del període mitjà d’atorgament i si aquest millora».

Sobre els 5,7 mesos de període mitjà d’atorgament de llicències d’obres majors va afegir que «això vol dir que hi ha llicències que es donen en 2 mesos i altres en 12 mesos. Potser Barcelona o Sant Cugat es poden permetre aquest marge, perquè no frena l’activitat constructora, però a Manresa és dissuasiu i resulta un problema greu».

Va assegurar que havia parlat amb persones representatives del sector de la construcció i que havia constatat el malestar.