Els Comuns es comprometen amb la residència del Xup de Manresa que reclama fa anys la Plataforma de Gent Gran

Albert Marañón, candidat pel Bages del partit el 12-M, diu que farà valer “la moció aprovada al Parlament”

La Plataforma li demana situar, també, en l'agenda la millora de les instal·lacions de la residència de La Font

Trobada d'Albert Marañón amb membres de la coordinadora de la Plataforma de Gent Gran de Manresa

Trobada d'Albert Marañón amb membres de la coordinadora de la Plataforma de Gent Gran de Manresa / Arxiu particular

Redacció

Albert Marañón, número 13 i candidat pel Bages dels Comuns, i la coordinadora de la Plataforma de la Gent Gran de Manresa, s’han reunit per tractar les principals demandes i reivindicacions del col·lectiu de persones grans de Manresa, entre elles, la construcció pendent de la residència pública del Xup.

Marañón ha manifestat “la voluntat inequívoca i el compromís ferm” dels Comuns, “tal com queda recollit en el programa”, de fer complir l’acord del 2020, referent a la construcció de la residència per a gent gran a Manresa al barri del Xup, i, en aquest sentit, ha expressat que “farem valdre la moció presentada pel Grup Parlamentari dels Comuns aprovada al Parlament”.

La proposta aprovada amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris i l’abstenció d’ERC, insta el govern de la Generalitat a destinar una partida pressupostària a la seva execució.

Al seu torn, la Plataforma ha demanat al candidat situar en l'agenda la millora de les instal·lacions de la residència de La Font, que també són competència de la Generalitat, així com la necessitat de reforçar la gestió pública de les residències.

Manca de transparència i Incompliments de l’actual Govern

La Plataforma i els Comuns coincideixen que el govern sortint no ha estat prou transparent pel que fa a informar sobre el nombre de persones en espera d’una plaça de residència i que tampoc ha complert en la presentació territorial de les inversions i equipaments i places públiques per a atenció a la gent gran, “a la qual es va comprometre el conseller Campuzano en la seva visita a Manresa”.

Nou model de residències i millors condicions laborals.

L’element principal que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de canviar l’actual model de residències. Els Comuns volen deixar enrere els grans equipaments d’habitacions compartides i avançar cap a un model amb habitacions individuals, de petites unitats de convivència, no només per a les de nova construcció sinó a través d’implementar el nou model d’acreditació i de qualitat de les Residències a Catalunya. Lamenten que, fins ara, aquest model no hagi estat definit pel govern d’ERC i creuen que és imprescindible per iniciar el camí de millora de l'atenció en aquests equipaments.

Així mateix, ambdós constaten que és imprescindible avançar en els drets de les persones treballadores del sector. Marañón creu que, “si es vol millorar l’atenció, cal dignificar i fer valdre les tasques de cura”. Assenyala que es podria donar, entre d’altres, a través de la millora de les condicions laborals, amb formació “pública i assequible”, i establint un mecanisme per regularitzar la situació de les treballadores de la llar i la dependència que estan en situació irregular, incentivant la seva contractació.

Finalment, ha ofert la col·laboració del futur grup parlamentari en tot allò que la Plataforma consideri que cal elevar al Parlament o al Govern, amb “l’objectiu compartit de situar, com una prioritat de la pròxima legislatura, l’envelliment digne i els drets de les persones grans”.