Tècniques antigues per a un repte modern

Terreny condicionat per a la reforestació

Terreny condicionat per a la reforestació / TO.ORG

Els agricultors de Kollo (Níger) han tornat a aplicar una tècnica tradicional per recuperar les terres degradades i evitar la desertització cavant clots o rases en forma de mitja lluna. Les rases, també dites pous zai i mitges llunes, capten l’escassa aigua de pluja i la dirigeixen cap a les plantes en creixement.

Així mateix, s’aplica un altre mètode d’eficàcia provada, anomenat «regeneració natural assistida», que consisteix a envoltar les zones de terreny per protegir els arbres i la resta de la vegetació dels animals de pasturatge i dels llenyataires, i permetre que es regenerin. Un cop establertes, les parcel·les amb ombra també poden oferir bones condicions per al cultiu o l’apicultura.

Homes i dones també reben formació en pràctiques agroforestals i altres maneres de fer augmentar els seus ingressos.

La Gran Muralla Verda ha demostrat que és possible fer front a la triple crisi global: la del canvi climàtic, la de la pèrdua de naturalesa i biodiversitat, i la de la contaminació i els residus.

Els fons són aportats majoritàriament pel Banc Mundial, el Banc Africà de Desenvolupament, la Unió Europea, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i entitats privades com la International Conservation Caucus Foundation.

Però no són inversions estèrils. Una investigació de l’economista agrícola Alisher Mirzabaev, de la Universitat de Bonn, publicada a la revista Nature, va concloure que cada dòlar invertit en la restauració de terres al Sahel rendeix de mitjana 1,2 dòlars, i aquesta quantitat oscil·la entre 1,1 i 4,4 dòlars en tots els escenaris.