Regió7 s'ha fet ressò aquesta setmana del treball conjunt d'ecologistes i ramaders del Moianès per gestionar la implantació del llop en aquesta comarca. De moment, només s'ha constatat i documentat la presència a la zona d'un únic exemplar, un mascle solitari, que hi habita des de fa més d’un any. Està assentat al territori i ha protagonitzat diversos atacs a ramats amb la conseqüent mort d’animals (una quarantena, bàsicament cabres i ovelles), alguns d’acreditats, d’altres amb molts números de ser-ne l’artífex. No ha estat una reintroducció induïda, ha estat una arribada natural, amb origen a les llopades que des d’Itàlia es van desplaçar els anys noranta fins als Alps francesos, on han establert una comunitat. Des d’aquest punt s’estan expandint cap al sud, recorrent molts quilòmetres fins arribar a emplaçaments com el Moianès

Capaç de viure en qualsevol medi on trobi aliment

El llop és una espècie generalista capaç de viure en qualsevol medi on trobi aliment. La severa persecució humana l’ha relegat a zones despoblades i remotes, però l’augment de la tolerància de la societat cap al llop en les tres últimes dècades li ha permès recolonitzar àrees molt humanitzades i, fins i tot, zones agrícoles desforestades. A Catalunya s’ha trobat en zones forestals de muntanya.

Foto d'un llop vist al Pirineu el 2020 ACN

On? Al Cadí, al Moianès i als Pirineus

A Catalunya s’han trobat llops al Massís del Cadí (Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, la Cerdanya), a la zona Moianès i als Pirineus fronterers amb França (La Cerdanya i Ripollès). Hi ha dades aïllades cap el sud i l’est de moviments per llops viatgers. Els exemplars de llop que es troben als Pirineus, a França i a Catalunya provenen de l’expansió natural de la població italiana de llop.

Un animal protegit

El dia 4 de febrer la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural va acordar la inclusió del llop en la llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial, i a Catalunya s’ha afegit al catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, aprovat el 20 de setembre d’aquest any.

També et pot interessar: